POLÍTICA
BARCELONA - 24 agost 2017 2.00 h

L’Estat nega que Bèlgica els informés de l’imam de Ripoll

 El ministre Zoido contradiu l’alcalde flamenc que assegurava que havia alertat les autoritats espanyoles

 El fiscal de París aporta alguns detalls més de la fugaç estada a París dels terroristes

REDACCIÓ - BARCELONA

Passat el dol oficial, han començat a aflorar les acusacions encreuades de responsabilitat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils entre institucions i cossos policials. Després que sindicats de la Policía Nacional espanyola i de la Guàrdia Civil admetessin dimarts que tenien informació sobre els presumptes autors que no van compartir amb els Mossos d’Esquadra, el ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, va negar ahir que cap institució de Bèlgica informés sobre l’imam de Ripoll Abdelbaki es Satty, contradient així l’alcalde de la localitat flamenca de Vilvoorde, Hans Bonte, que abans-d’ahir assegurava que havien transmès les seves sospites sobre Es Satty a les autoritats espanyoles. El batlle va explicar a diversos mitjans, entre els quals, Efe, que el 2016 havia preguntat a l’Estat espanyol si Abdelbaki tenia vincles amb el terrorisme islamista. Zoido, però, va desmentir-ho ahir des de París, on es van trobar les cúpules policials espanyoles i franceses. “Ni la Policía Nacional ni la Guàrdia Civil havien rebut cap comunicació de les autoritats belgues”, va defensar des de la capital francesa.

“Viatge llampec” a París

Malgrat que el ministre espanyol no va concretar gaires detalls sobre la visita que alguns dels implicats en els atemptats van fer a França poc abans dels atacs, el fiscal de París François Molins sí que va concretar que tenien constància que “a priori dos o tres” membres de la cèl·lula havien passat per la capital francesa entre els dies 11 i 12 d’agost, en un viatge llampec del qual encara no s’ha pogut aclarir l’objectiu. Tot plegat s’ha sabut arran d’un control de velocitat que va fotografiar el vehicle a nom de Mohamed Aallaa, germà de Sadi Aallaa, abatut a Cambrils divendres a la matinada. Es tracta de l’Audi A3 que es va convertir en arma terrorista a la localitat tarragonina. Molins no va explicar el motiu d’aquest viatge d’urgència a França dels terroristes, qüestió que s’està investigant, però va ironitzar dient que “ningú pot creure que aquest viatge llampec es fes per comprar una càmera de fotos a l’FNAC”, establiment proper al recorregut que van fer, que també va passar Malakoff, un municipi del sud de París en què haurien fet nit, segons el fiscal. No obstant això, va declinar aclarir si l’autor de l’atropellament a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, abatut dilluns a Subirats, formava part del grup que va viatjar a França, com s’havia dit el dia abans, i va aclarir que encara és “massa aviat” per saber si la cèl·lula catalana té ramificacions a França o a la veïna Bèlgica.

LA DATA

11.8.2017
un control de velocitat
al sud de París va fotografiar el cotxe d’un dels investigats pels atemptats

Sindicats policials “miserables”

El portaveu de la Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (Fepol), Valentí Anadón, va qualificar d’“estrany” i “miserable” el comunicat de l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil i del Sindicat Unificat de Policia en què diuen que es van sentir exclosos de la investigació dels atemptats i en què apunten que si la benemèrita hagués participat en la inspecció de la casa d’Alcanar el cas s’hauria pogut resoldre abans. Anadón va criticar aquesta “polèmica artificial” i va assegurar que hi ha plena cooperació entre cossos policials. “No ha existit cap marginació”, va defensar, i va instar els cossos espanyols a especificar en quins moments i per què s’han sentit exclosos de la investigació liderada pels Mossos. “El que hem de fer ara és potenciar la col·laboració, el transvasament d’informació i l’acció coordinada”, va manifestar.