POLÍTICA
L'hospitalet - 24 setembre 2015 2.00 h

González diu que el PSOE no canviarà la Constitució per “liquidar” Espanya

 En el segon míting del PSC a l'Hospitalet, l'expresident acusa Mas de voler amagar el seu “fracàs” amb una “excusa” i ho compara amb Veneçuela

ANNA BALLBONA

En el segon míting del PSC a l'Hospitalet en aquesta campanya, hi va ser present una figura que encara encén els ànims a uns certs votants –bàsicament grans– com els que van acudir a La Farga. En un discurs de mitja hora, l'expresident del govern espanyol Felipe González va presentar el PSOE com el partit del “reformisme”. Ara bé, limitat: “No canviarem la Constitució amb un pretès dret d'autodeterminació que liquidi Espanya, per respecte a la història, a la identitat, a nosaltres mateixos i al destí d'Espanya, inclosa Catalunya.” Hi va afegir que l'únic país que havia reconegut el dret d'autodeterminació en la seva Constitució havia estat l'URSS de Stalin.

Abans, ja havia comparat la via independentista –segons ell, “una via morta que no porta enlloc”– amb l'actual govern de Veneçuela. “Quan un govern fracassa busca una excusa perquè no es discuteixi el seu fracàs. Això passa a Catalunya, passa a Veneçuela, i ho paga la frontera amb un altre país”, va afirmar. González tampoc no va estalviar crítiques al líder de Podem, Pablo Iglesias, i al president Rajoy, per rellançar el seu candidat a La Moncloa, Pedro Sánchez. Més que mai, el míting socialista va barrejar la campanya catalana amb les espanyoles. Sánchez va referir-se irònicament a la relliscada de Rajoy en parlar de la nacionalitat espanyola i catalana: “Ara ja sabem per què Rajoy no vol reformar la Constitució, perquè no se l'ha llegit.” A més, va proposar “aplicar a Mas un acomiadament procedent per causes objectives”. Tot i això, el seu discurs va ser gairebé calcat del que ha fet en altres mítings d'aquesta campanya a Catalunya.

El candidat del PSC per al 27-S, Miquel Iceta, va redoblar les crítiques a Mas, negant que, si guanya, pugui negociar amb l'Estat. No hi podrà haver negociació possible amb algú que diu que vol transgredir la llei, va assegurar. A banda de declarar-se plenament d'acord amb el polèmic article de González de fa unes setmanes (on comparava el procés sobiranista amb l'Alemanya i la Itàlia feixistes), Iceta va demanar als votants del no que es decantin pel PSC, i no per C's, perquè “per arreglar aquest problema hem de governar Espanya”. I va prometre un “nou acord amb Espanya sotmès a referèndum”.

Sánchez només s'obre a fer un nou Estatut

En una entrevista a RAC 1, ahir al matí, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja va descartar que la reforma de la Constitució que proposa el seu partit inclogui la possibilitat de fer un referèndum vinculant. Sánchez només va obrir la porta a fer un nou Estatut perquè Catalunya tingui “més autogovern” i un finançament millor. Respecte a la pregunta de si Catalunya és una nació, el líder socialista va evitar utilitzar aquest terme i es va limitar a dir que reconeix la “singularitat” de la societat catalana.