OPINIÓ
24 octubre 2017 2.00 h

VUITS I NOUS

Novíssima Nova Planta

MANUEL CUYÀS
“Amb un escó més que la CUP, el PP vol governar Catalunya

Un alt càrrec del PP, no em facin dir quin, va dir diumenge que el País Basc també pot ser objecte d’aplicació de l’article 155 constitucional. Alguna cosa en el mateix sentit algú va suggerir per a Castella-La Manxa, on el PP no governa. O sigui que es tractava d’això. El premi Nobel de la pau Kofi Anan, juntament amb altres personalitats mundials, es va oferir de mediador entre Catalunya i Espanya després d’observar la violència policial del dia u d’octubre. “Kofi, ha dicho? Kofi para todos”, van dir l’analfabet idiomàtic de la Moncloa i el poliglot de la Zarzuela. El cafè el serveix l’article de la Constitució que uniformitza.

Es tractava d’això, quan el PP va recollir firmes contra l’Estatut –“una firmita contra los catalanes”– amb el resultat d’aconseguir que el Tribunal Constitucional el tombés quan el PP va governar. Es tractava d’això, quan totes les lleis emanades del Parlament eren enviades al mateix tribunal perquè les invalidés. Es tractava d’això, amb la llei Wert d’educació. Es tractava d’imposar-se per la llei i la força a Catalunya, on el PP obté resultats intolerables. L’excusa per destituir Puigdemont i el seu govern, per fer residual el Parlament, per controlar el Mossos i els mitjans de comunicació públics o per educar els nens al seu gust és la “deriva” independentista, però són tan poc subtils, tenen tanta pressa i estan tan neguitosos que en comptes de seguir el consell d’actuar “sin que se note el cuidado” se’ls nota el cuidado i se’ls nota tot. Tant, que podent dissimular fan extensiva l’amenaça del 155 a altres autonomies simultàniament. ¿El PNB no els vota els pressupostos pel seu suport a Catalunya? L’article 155. Hi ha comunitats on el PP ha estat desplaçat del poder? El 155. Amb el 155 i el suport innecessari del PSOE, Rajoy es fa president de Catalunya. Un dels arguments és que qui de debò mana al Parlament és la CUP, partit radical i minoritari. La CUP té 10 escons. El PP, 11. Amb 10 més u ho vol controlar tot. Pel Twitter circula un acudit que diu que el rei Felip VI és Felip V més u. L’article 155 és el novíssim decret de Nova Planta. Que es vagin cordant el País Basc i les comunitats desafectes, que quan el mal ve d’Almansa a tots alcança.

Els que hi entenen diuen que amb el 155 el PP s’ha ficat en un embolic del qual no sabrà com sortir-se’n. ¿Que potser no n’han calculat les conseqüències?: l’entramat legal, les despeses, la mecànica, la reacció popular i institucional, la premsa mundial que no tenen gens a favor, els governs que llegeixen aquesta premsa... No han calculat res, n’estic segur. Com fins ara, com des que van començar a recollir firmitas contra l’Estatut, com quan van voler impedir el referèndum... Tot això tranquil·litza molt i fa més afables aquests dies de malestar.