POLÍTICA
Barcelona - 24 novembre 2015 2.00 h

JxSí no preveu acord abans de la campanya

 CDC i ERC celebrarien que hi hagués pacte amb la CUP en una setmana, però no el veuen immediat

XAVIER MIRÓ - barcelona

CDC i ERC considerarien un èxit tancar un acord polític amb la CUP per fer possible la investidura del president abans de l'inici de la campanya electoral espanyola però, a hores d'ara, no el veuen en una data tan immediata. El coordinador general de CDC, Josep Rull, i el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, defugien ahir arriscar-se a posar data reafirmant que l'objectiu de la negociació és arribar a l'acord i no la rapidesa amb què s'hi arribi. Amb accents diferents, tant convergents com republicans creuen que el pitjor escenari seria haver de convocar unes eleccions catalanes, i, en aquest sentit, Rull recorda que hi ha data per a l'acord fins al 10 de gener.

Mentre que Rull avisa que no és desitjable anar a noves eleccions però en considera la possibilitat, el portaveu republicà afirmava al programa L'oracle de Catalunya Ràdio que “seria un frau i no tindria perdó” i que “no seria bo per a ningú”. En aquest sentit, Sabrià va afirmar que “hi haurà acord” perquè avui ja és “més que probable”. Els republicans, però, defensen que el pacte ha de comprometre tothom, perquè ha de garantir l'estabilitat del nou govern durant mesos, i que sigui possible no depèn només de la investidura d'Artur Mas, sinó de moltes altres qüestions en què hauran de cedir tant Junts pel Sí com la CUP.

Sabrià entén la pressa manifestada pel president de l'ANC, Jordi Sànchez, perquè “expressa la pressió ciutadana que tots sentim al carrer”, però recorda que l'acord no depèn d'una qüestió tan simple com que la CUP cedeixi dos diputats perquè votin sí a la investidura.

Rull va defensar que l'executiva de CDC està unida al voltant de la negociació i va assegurar que “hi ha marge de maniobra” per a l'acord i l'han d'“explorar a fons”. Rull i Sabrià van reafirmar per separat que Junts pel Sí no preveu cap acord que no investeixi Artur Mas.

Per la seva banda, Benet Salellas, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, a va admetre, en una entrevista a Televisió de Girona, que el seu partit està en risc de poder acabar patint una ruptura de resultes de la situació actual. “Si hi ha algú que ens planteja un debat en termes ‘Mas o març', i això nosaltres ho hem dit, tant al president Mas com a la gent de Junts pel Sí, es pot abocar la CUP
a una situació de fractura –va explicar–. I suposo que hi ha gent que estarà molt contenta que la CUP es fracturi.

LES FRASES

Hi ha marge de maniobra per a l'acord i l'hem d'explorar a fons
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC
Seria un frau i no tindria perdó tornar a anar a eleccions. No seria bo per a ningú. Hi haurà acord
Sergi Sabrià
PORTAVEU D'ERC