POLÍTICA
BARCELONA - 25 gener 2017 2.00 h

Insatisfacció a la CUP per la proposta fiscal del govern

 Hi troben a faltar canvis que permetin una redistribució de la riquesa

 Veuen avenços en ensenyament i la renda

 El consell polític es debatrà dissabte entre el sí o el no

EMMA ANSOLA - BARCELONA

Una valoració “breu i concisa” és el que va oferir ahir el grup parlamentari de la CUP en espera que dissabte el consell polític de la formació debati i sotmeti a votació un projecte de pressupost que, en la seva última versió, no acaba de fer el pes als anticapitalistes.

La raó principal és que els comptes no permeten una redistribució de la riquesa, una de les principals demandes dels anticapitalistes, a través d'una reforma fiscal que incrementi els tipus impositius que correspon a les rendes més altes. Una mesura de fort contingut ideològic que la CUP volia enarborar en el procés de construcció de la república i recollir, així, el suport del 77% dels catalans que, segons les enquestes, veurien bé aquest canvi en la pressió fiscal. No és una modificació menor per a la CUP, per la qual cosa ahir la balança de resultats de la negociació amb el govern s'intuïa un punt desequilibrada. Entre les mesures que podrien decantar un vot favorable, el diputat de la CUP, Albert Botran, va apuntar a certs “avenços” en ensenyament, concretament la partida de 140 milions extres per a la contractació de mestres, i en serveis socials, sobretot pel que fa a la renda garantida ciutadana, que rep 35 milions de més.

Però sobre la taula de debat per dirimir dissabte el vot al pressupost, el consell polític i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) de la CUP també es trobaran altres elements. Un d'ells és la convocatòria d'un referèndum que els cupaires reclamen per posar fi al processisme i que el govern va optar per incloure en el full de ruta d'aquesta legislatura. La CUP, però, reclama que l'opció de consulta pactada amb l'Estat inclogui una data de caducitat. El segon element a valorar és la concreció del procés constituent per part de l'executiu que, segons Botran, també presenta avenços, tot i que no els va voler explicar fins a lliurar-los a la militància.

Tot plegat ha de fer decantar el vot dels anticapitalistes cap al sí o cap al no. No hi haurà solucions intermèdies, aclaria ahir Botran. “La decisió del dia 28 de gener serà ferma”, assegurava el portaveu parlamentari de la formació. El govern ja ha avançat, però, que en cas d'un no de la CUP al pressupost la resposta serà la convocatòria d'eleccions. Amb tot, en els darrers dies les fonts de Junts pel Si i del govern no han tancat la porta a una negociació posterior.

Els preus universitaris

Sigui quin sigui el resultat de dissabte, el grup continua negociant partides puntuals del pressupost a través de les esmenes a la llei d'acompanyament que ahir es van començar a debatre en la cambra catalana. Concretament, les que fan referència a una rebaixa dels preus públics universitaris que podria atreure el vot de tots els grups, a excepció de Junts pel Sí, la qual cosa propiciaria la seva aprovació. El diputat, però, explicava que el redactat de l'esmena, presentat pel PP, encara no convenç els anticapitalistes i altres grups que demanen que la rebaixa dels preus dels estudis universitaris no afecti totes les rendes per igual. Una segona esmena que podria avançar té a veure amb la renda garantida a la ciutadania. El portaveu de la CUP veu possible un sí al pressupost, dissabte, i continuar la negociació a través d'esmenes que podrien tirar endavant gràcies a una nova aritmètica parlamentària.

I mentre la resta de grups recriminaven al govern que deixi el pressupost en mans de la CUP, els socialistes consideren que el pacte entre les dues formacions independentistes “ja està fet”. El PSC va retreure a la CUP i a ERC que es decantessin per un pressupost “que olora a CDC”, va dir la diputada Alícia Romero.

LA FRASE

Havíem modificat propostes per arribar a un acord i semblava que ERC hi accedia; ho trobem a faltar
Albert Botran
PORTAVEU DE LA CUP AL PARLAMENT