POLÍTICA
BARCELONA - 25 gener 2017 2.00 h

L'ANC veu el 6-F com un test del vigor de la mobilització social

 Ho considera la primera prova d'un any en què es podrien fer diverses crides a manifestar-se en suport dels encausats, el Parlament i el govern

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es planteja la mobilització del 6-F en l'inici del judici a l'expresident Artur Mas per la consulta del 9-N com un test sobre el grau de mobilització de l'independentisme en l'any en què s'anuncia la culminació del procés en un referèndum.

La setmana del 6-F comença al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el judici a Mas, a l'exvicepresidenta Joana Ortega i a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Però el Tribunal Suprem jutjarà pròximament l'exconseller Francesc Homs també pel 9-N i aviat el TSJC podria obrir judici contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació a la cambra de les conclusions del procés constituent, i potser també contra altres membres de la mesa per haver permès la votació de les resolucions a favor d'un referèndum unilateral.

Però, a més, el Parlament ha d'aprovar en els pròxims mesos la llei de transitorietat que donaria cobertura al referèndum, i el president i el govern haurien de procedir a organitzar-lo tot i estar advertits pel Tribunal Constitucional de la il·legalitat d'aquests passos.

Fonts de l'ANC no dubten a afirmar que el grau de mobilització que s'aconsegueixi al febrer serveix de “test per si s'ha d'acabar anant a donar suport al Parlament en el futur”. Aquest cop ja no es tracta de prendre declaració als responsables polítics de la consulta i el procés independentista per determinar si se'ls acusa o no, sinó que s'ha decidit jutjar-los, recorden aquestes fonts.

Per això l'ANC, Òmnium, l'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis van decidir obrir una plana digital d'inscripció a la mobilització com s'ha anat fent prèviament en la celebració de les diades. “El fet d'haver-se d'inscriure dona a entendre a la gent que es pretén fer una manifestació gran”, conclouen.

Inscripció com a test

La campanya d'inscripció també s'ha plantejat per testar el potencial de convocatòria de les entitats: “Necessitàvem saber si la gent està disposada a mobilitzar-se de manera important també en moments com aquests.” Dilluns, la campanya El 6-F ens jutgen a tots es promourà a través d'una campanya publicitària en premsa i ràdio durant sis dies.

Els impulsors de la campanya no informen de l'actualització diària del nombre d'inscrits. De moment, només van informar que dissabte passat, quan es va obrir la pàgina digital, es van inscriure al voltant de quatre mil persones, un ritme alt que es va mantenir diumenge. “Estem molt contents” de les inscripcions sumades fins avui, asseguren.

En darrer terme, també consideren la inscripció la manera més aproximada de preveure el nombre de manifestants potencials. En cas que el judici es faci a la seu del TSJC no hi ha dubtes, però caldrà veure on s'emplaça la gent si el judici es fa a la Ciutat de la Justícia, expliquen.