POLÍTICA
MADRID - 25 gener 2017 2.00 h

Rajoy: “Puigdemont ha rebut el tracte que es mereix”

 El president espanyol menysté la conferència del català i evita respondre si l'Estat l'ha volgut boicotejar

 Insisteix a convidar-lo al diàleg, mentre l'acusa d'estar “emmanillat per l'extremisme”

MONTSE OLIVA - MADRID

Mariano Rajoy oferia ahir com a única resposta a la hipòtesi que l'executiu espanyol va fer mans i mànigues perquè les autoritats de la UE fessin el buit a Carles Puigdemont assegurant que el president de la Generalitat “ha rebut el tracte que es mereixia. I punt”. Hores abans que el mandatari català exposés el seu pla sobre el referèndum al Parlament de Brussel·les, el dirigent de La Moncloa procurava restar transcendència a l'acte. “A Puigdemont se li ha donat una sala, té tot el dret a anar-hi (a l'eurocambra)”, si bé afegia que la conferència “no sé si l'ha donat o no. Realment no té cap sentit”.

Rajoy va participar ahir a Madrid en el Foro ABC, on va voler deixar clar a Puigdemont i al seu govern que el seu objectiu de convocar el referèndum sobre el futur de Catalunya no té cap recorregut. “Mai no es produirà la ruptura de la unitat d'Espanya, ni de la sobirania nacional, ni de la igualtat”, reblava, tot sentenciant que el conjunt dels espanyols “tenen dret a decidir”. En aquest sentit, i en el context dels diferents moviments interns de països europeus en els quals determinats territoris reclamen la seva sobirania, com és el cas català, subratllava que “quedaran en no-res” i que qualsevol gest unilateral els expulsaria de la UE. “Les regles són clares i tots les tenim molt interioritzades”, replicava.

Prèviament, i des de la convicció que “el desafiament a la unitat de la nostra nació” és el major “repte” polític que té l'Estat –i el que pot “ombrejar el camí de la recuperació” econòmica–, Rajoy insistia en l'oferta de diàleg a la Generalitat mentre alertava al govern de Puigdemont que “li aniria molt millor” acceptar la col·laboració de l'executiu espanyol, enlloc de “seguir abraçats a la radicalitat o emmanillats per l'extremisme”.

Webs en castellà

També seguint el fil de la de decisió de l'administració Trump de retirar el castellà de la web de la Casa Blanca –una circumstància que confia que no s'acabi executant– Rajoy reblava que li agradaria que les pàgines de la Generalitat es puguessin consultar en aquesta llengua –obviant que ja és possible fer-ho– i, defugint la impossibilitat de poder consultar pàgines estatals –com la web de La Moncloa– en català. Mentrestant, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, compareixia ahir al Senat per informar dels acords de la conferència de presidents de la setmana passada, en absència dels representants d'ERC i el PDeCAT, que van voler ser coherents amb la posició de Puigdemont. La vicepresidenta va aprofitar per tornar a carregar contra la petició del referèndum. D'altra banda, i sobre el procés, el president del Cercle d'Empresaris, Javier Vega de Seoane, deia ahir que els empresaris fugen de Catalunya “com de la pesta” perquè no es compleix la llei en aquest territori.

LES FRASES

No sé si ha impartit o no la conferència... Però no té cap sentit. Ha rebut el tracte que es mereixia”
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Els empresaris fugen com de la pesta de Catalunya perquè no s'hi compleix la llei
Javier Vega de Seoane
PRESID. DEL CERCLE D'EMPRESARIS
No treguin drets a la gent; a Espanya tothom té dret a decidir com vol que sigui el nostre país
Soraya S. de Santamaría
VICEP. DE L'EXECUTIU ESPANYOL