LA CLAU

Juancho Dumall

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

Sánchez, Rivera i el gos de l'hortolà

@JuanchoDumall


DIJOUS, 25 DE FEBRER DEL 2016

Segurament hi ha un terme mitjà entre els que creuen que l'acord a què han arribat el PSOE i Ciutadans «no serveix per a res» (Rajoy) o és «el pacte de la no investidura» (La Razón) i els que veuen en el document el germen de la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern i les bases d'un programa regeneracionista d'un abast que no es veia des dels temps de la transició. La menció d'Albert Rivera a Adolfo Suárez i el recurs per part dels dos firmants a paraules màgiques («valentia», «generositat») allunyades de l'habitual lèxic polític pretén crear un ambient d'expectatives de canvi davant la depriment perspectiva d'unes noves eleccions.

Però la realitat és que l'acord pot quedar arxivat al bagul de les bones intencions si el PP i Podem voten no la setmana que ve en el debat d'investidura. Per més que Sánchez digui que «els que diuen que el pacte no suma, no han entès res», el cert és que l'embús polític que viu el país té a veure amb la necessitat que algú arribi a una majoria al Parlament que li permeti governar. I això és, justament, el que no està garantit. De fet, en les compareixences dels líders del PSOE i Ciutadans per presentar l'acord va resultar molt cridaner que, mentre Rivera apel·lava al PP perquè facilités un Govern que posés en marxa les reformes, Sánchez mirava a l'esquerra amb l'esperança que Podem, Izquierda Unida i Compromís no perjudiquin el «Govern del canvi».

Podem passar-nos hores debatent si el document presentat és més o menys de dretes, però el que és determinant és que el pacte a dos obre un nou escenari en el cas, gens descartable, que hi hagi eleccions el 26 de juny.

CONTRA L'IMMOBILISME

Amb aquesta perspectiva, Sánchez i Rivera surten reforçats. Almenys, han intentat impulsar un programa comú de govern amb algunes novetats destacables (no, és clar, en el conflicte català). Això deixa Mariano Rajoy al racó de l'immobilisme i Pablo Iglesias en l'ingrat paper de gos de l'hortolà, que ni menja ni deixa menjar
.