POLÍTICA
GIRONA - 25 febrer 2017 2.00 h

El federalisme es vindica com a primera via

 Federalistes d'Esquerres el considera la solució més realista

GEMMA BUSQUETS - GIRONA

El moviment Federalistes d'Esquerres va reivindicar l'opció federal no com “una tercera via” entre els “immobilistes” espanyols i els “rupturistes” catalans, sinó com la “primera via”. Ho va explicar Joan Botella, degà de ciències polítiques de la UAB i president de Federalistes d'Esquerres, un corrent nascut el 2012 per donar resposta “al silenci d'opinions diferents que hi havia a la societat després de la gran manifestació del 2010 contra la sentència del TC sobre l'Estatut del 2006.

Joan Botella ho va assenyalar en la presentació, ahir al vespre a la Casa de Cultura, del llibre ¿Qué es el federalismo? Botella és un dels coautors del llibre junt amb la catedràtica d'ètica de la UAB, Victòria Camps, i de Francesc Trillas. En el llibre, Botella analitza el federalisme des de la politologia i Victòria Camps s'encarrega del discurs filosòfic i ètic. Francesc Trillas s'ocupa de la part econòmica del federalisme.

En el seu discurs, Joan Botella va recordar també la tradició federalista de les comarques gironines, que comença el segle XIX i en aquesta retrospectiva històrica va assenyalar que l'ERC de la República “no era independentista”. En l'argumentació, Botella va insistir que el federalisme és l'opció més realista en el context polític actual i va definir-lo com “la manera que tenen les societats complexes de resoldre problemes per continuar vivint junts”. Exemplificant-ho, a més, en la convivència en un bloc de pisos: “A casa hi ha autogovern i als espais comunitaris, govern comú.” Joan Botella va afegir-hi, a més, que a banda del “realisme”, el federalisme significa també “renunciar a l'heroisme i “apel·lar a la racionalitat, i poc als sentiments”. Botella va mencionar el model de Suïssa, que també va ser usat com a patró ideal del federalisme pel presentador de l'acte, el periodista i escriptor Antoni Puigverd. Al final del seu discurs, Joan Botella va assenyalar com a solucionar tornar a l'Estatut del 2006 –“a partir d'aquí arreglar el que es va començar a fer malament”– i en segon lloc encarar la reforma de la Constitució.

Per la seva banda, la catedràtica Victòria Camps va assenyalar que recuperar l'estat nació per a Catalunya és anacrònic: “Hem d'avançar cap a un model diferent d'organitzar la diversitat.”