POLÍTICA
BARCELONA - 25 febrer 2017 2.00 h

ERC denuncia la judicialització del procés davant l'OSCE

 La senadora republicana Laura Castel acusa el govern espanyol de vulnerar els principis democràtics establerts per l'organisme

 Domènechvisitarà dimarts Brussel·les per sumar suports al referèndum

EMILI BELLA - BARCELONA

La judicialització del procés va arribar dijous a la seu de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), a Viena, a través de la senadora d'Esquerra Laura Castel, que va denunciar davant la comissió de Drets Humans i Estat de Dret de l'assemblea parlamentària d'aquesta organització la persecució de diversos dirigents polítics independentistes que treballen per la resolució del conflicte polític amb l'Estat espanyol per mitjà d'un referèndum.

Castel va recordar el clam massiu pacífic sostingut durant cinc anys al carrer pel dret a decidir, els resultats electorals del 27-S i l'èxit del 9-N. “La reacció de les institucions espanyoles ha estat la suspensió i posterior nul·litat de la consulta per un Tribunal Constitucional polititzat, l'exigència de responsabilitats penals a membres del govern i fins i tot a la presidència i diversos membres de la mesa del Parlament català per haver permès debatre en seu parlamentària la independència”, va lamentar Castel en una intervenció de tres minuts davant de centenars de representants de parlaments d'una seixantena d'estats d'arreu del món, inclosos els Estats Units i Rússia.

“El govern espanyol no permet canalitzar la voluntat de la immensa majoria de catalans de decidir democràticament el seu futur polític amb un referèndum acordat i legal, actuant de manera reiterada contra els propis principis democràtics establerts i acceptats per l'OSCE”, va cloure Castel.

“Va picar una mica”

La senadora republicana forma part d'una delegació constituïda fa un parell de setmanes per deu parlamentaris de l'Estat en què també figura la socialista Meritxell Batet i els populars Ignacio Cosidó (exdirector general de la policia espanyola) i Beatriz Escudero. Les paraules de Castel van rebre alguns aplaudiments, però van irritar el PP, que va fer una intervenció posterior basada en la defensa de la llei i la unitat d'Espanya, i van sorprendre, pel fet de ser “massa contundents pel que és l'OSCE”, els representants de Podem, segons la senadora. “Va picar una mica”, va resumir.

D'altra banda, la representant permanent adjunta espanyola davant l'OSCE, Victoria Scola, va sopar dimecres amb la delegació i va rebre amb “fredor” la senadora catalana, que va presentar-li el delegat del govern de la Generalitat a Àustria, Adam Casals.

El camí cap a la internacionalització del cas català viurà dimarts vinent un nou episodi, amb la visita del cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a Brussel·les per reunir-se amb diversos representants de l'esquerra sobiranista europea amb l'objectiu de sumar suports a la celebració d'un referèndum.

En el marc de la recollida d'adhesions al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, Domènech té previst trobar-se amb Ska Keller, presidenta del grup Verds-Aliança Lliure Europea; Emmanuel Maurel, eurodiputat del Partit Socialista Francès; Marisa Matias, candidata a les eleccions presidencials de Portugal l'any passat amb el Bloco de Esquerda; Dimitros Papadimoulis, vicepresident del Parlament Europeu i cap de la delegació de Syriza; l'exalcalde de Bolonya Sergio Coferatti, i la vicepresidenta de l'eurocambra i cap de la delegació dels verds austríacs Ulrike Lunacek, entre d'altres.