POLÍTICA
MADRID - 25 març 2017 2.00 h

El Congrés ja analitza com executarà la inhabilitació de Francesc Homs

 La cambra ha rebut la notificació i espera que sigui comunicada al portaveu per actuar

 Alguns juristes consideren que hauria de poder recuperar l'escó

MONTSE OLIVA - MADRID

En espera que Francesc Homs rebi formalment la comunicació de la sentència per part del Tribunal Suprem –un fet que no es produirà abans de dimarts vinent, quan el portaveu torni a Madrid per participar en l'activitat parlamentària–, el Congrés ja estudia la fórmula per fer efectiva la inhabilitació d'un any i un mes per un delicte de desobediència que va establir l'òrgan judicial. Un cop el dirigent del PDeCAT rebi la resolució que li ha de fer arribar el tribunal a la cambra baixa, la presidenta de la institució, Ana Pastor, ja vol tenir resolta la qüestió. Ahir, però, s'indicava que podria ser la mateixa presidenta la que comuniqués la baixa d'Homs, sense necessitat de portar-ho a la mesa, mentre que altres fonts assenyalaven que, atesa la complexitat de l'assumpte, Pastor podria optar per fer-ne partícips els altres grups. La mesa està formada per tres representants del PP, dos del PSOE, dos de Podem i dos de Ciutadans. De moment, el Congrés sí que ha rebut la notificació que li va enviar el Suprem, però no pot fer res fins que no hi hagi constància que també s'ha lliurat a l'afectat.

Dimarts vinent, doncs, pot ser el darrer dia que Homs trepitgi l'hemicicle si, tal com assenyalen algunes fonts, la intenció de la presidenta és no dilatar en excés la decisió d'apartar-lo de les seves tasques. Sobre les conseqüències de la inhabilitació, s'ha obert un intens debat, ja que alguns juristes i alguns diputats discrepen de la possibilitat que, una vegada superats els tretze mesos, el portaveu català no pugui tornar a recuperar la plaça. En aquest sentit, s'assenyala que si la legislatura dura tres anys més, el “càstig” no pot ser superior a la pena imposada pel tribunal, així que més que retirar-li l'acta consideren que se li hauria de deixar en “suspens”, una fórmula que preveu el reglament. El dubte, però, és si mentrestant algun altre diputat del PDeCAT podria ocupar l'escó.

El portaveu, si més no, té la intenció de recórrer en empara al Constitucional i, a partir d'aquell moment, reclamar la suspensió de la condemna mentre aquest òrgan no decideixi sobre la seva causa. De moment, Homs es va dirigir ahir al Suprem per demanar un aclariment sobre la sentència. Al·lega que la prohibició de dur a terme “funcions de govern” és massa genèrica i podria comportar “confusió”, així que li reclama que expliciti quines són aquestes tasques per no provocar “indefensió”.

En l'escrit es demana si la impossibilitat de presentar-se a eleccions afecta l'àmbit europeu i, finalment, reclama que “per tal que hi hagi una major claredat” l'absolució del delicte de prevaricació –del qual l'acusava el ministeri fiscal– consti també en la part decisòria. Ara per ara, en el text només s'explicita la condemna per desobediència i per això la defensa insisteix en una rectificació.