POLÍTICA
BARCELONA - 25 març 2017 2.00 h

Guia per als processos participatius locals

 La Generalitat crea una pauta sobre les consultes populars en l'àmbit municipal

REDACCIÓ - BARCELONA

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, va presentar ahir la Guia per dissenyar i executar processos participatius en l'àmbit municipal, un document amb pautes i recomanacions per al disseny i gestió de consultes locals. Inclou exemples pràctics –com ara experiències a Olot, Terrassa i Llagostera– i es vol que sigui una eina per als ajuntaments que promouen la participació ciutadana a través de consultes. El conseller va celebrar que es busqui l'opinió ciutadana en qüestions que afecten el dia a dia dels municipis, perquè les administracions “mai seran tan sàvies ni tindran tant de coneixement” com la població. “La guia dona eines per donar resposta a les demandes ciutadanes de major implicació en les polítiques públiques”, va defensar.

La intenció del govern és incorporar la ciutadania en els processos de decisió i disseny de polítiques públiques, una “necessitat per als governs”, segons el conseller, per respondre a les demandes de la població, cada vegada més complexa i exigent.

Romeva va reivindicar la utilitat de les consultes ciutadanes, no només per resoldre qüestions que atenyen la gent, sinó també per la participació popular que suposen: “Permeten construir societats cohesionades que es vegin a si mateixes com a col·lectius cohesionats”, va dir, i va demanar no només que es faci servir aquesta fórmula, sinó que tingui traducció en les decisions que acaben prenent les administracions. No obstant això, va admetre que hi ha ocasions en què consultar la ciutadania no acaba de resoldre el problema, cosa que ha dut durant anys a creure que no era útil. “Ara es demostra que no estava morta, estava de parranda”, va ironitzar, i va assegurar que el govern es pren seriosament aquest instrument perquè “serveix, amb límits, però serveix” per prendre decisions “més intel·ligents, per aconseguir una implementació més eficient de les polítiques públiques i per construir ciutadania i societat civil”.

Ho va dir a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, a Barcelona, al costat del catedràtic de ciència política de la Universitat de Girona (UdG) Quim Brugué.