POLÍTICA
BARCELONA - 25 març 2017 2.00 h

Margallo nega que els favors siguin promeses de diners

 L'exministre està obert a donar explicacions al Congrés i a la fiscalia sobre la campanya espanyola per combatre el sobiranisme al món

 El Diplocat denuncia intents de xantatge a governs i parlaments

E. BELLA - BARCELONA

José Manuel García-Margallo va haver de sortir a matisar ahir a què es referia quan parlava dels “favors” que Espanya deu a diversos països del món a canvi de frenar la internacionalització del procés sobiranista, per aconseguir pronunciaments pro unitat de l'Estat o bé aturar-ne de partidaris al dret a decidir català.

Els seus favors no inclourien promeses de “diners ni material tangible”, és a dir, per exemple, transaccions de material militar.“No es tracta de favors, en termes de prestació i contraprestació; es tracta d'una actitud amistosa envers països que tenen una actitud amistosa”, va puntualitzar ahir en declaracions a Rac1 per mirar de redreçar la relliscada de la seva intervenció el dia anterior a 13TV.

“Demanem que tinguin en compte els nostres interessos, res més. El favor era demanar comprensió per la nostra posició. No hi ha res secret en aquest tema”, va insistir.

Però García-Margallo es va ficar en un altre jardí quan va intentar negar que, en aquest context, es pugui posar en peu d'igualtat els governs català i espanyol i va arribar a comparar Estat Islàmic amb el departament de Raül Romeva: “El Daesh està fent un relat mediàtic a tot el món? Sí o no? Nosaltres estem fent un relat alternatiu? Sí o no? Que algú faci un esforç d'explicació mediàtica no el col·loca en igualtat.”

Elsecretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, va replicar que les declaracions de García-Margallo, més enllà de reconèixer que la qüestió catalana té la clara dimensió internacional que ell mateix negava, “dóna per bones totes les informacionsque arriben de l'exterior: pressions, amenaces, intents de xantatge sobre governs i parlaments sobirans, acadèmics i periodistesinteressats a tractar el cas català”. “Això com a mínim és un reconeixement a la nostra feina i ens equipara a l'Estat”, va rebatre Royo en diverses piulades.

L'antic cap de la diplomàcia espanyola, que manté l'acta de diputat al Congrés, va deixar la porta oberta a comparèixer a la cambra per donar explicacions, tal com reclamen Esquerra i el Partit Demòcrata. “Ho poden portar allà on vulguin: a la fiscalia, a les Corts”, va reptar l'exministre. El president, Carles Puigdemont, va demanar dijous que els mateixos partits que van posar el crit al cel per les conferències del dimitit senador d'Esquerra Santi Vidal, en què afirmava que el govern havia obtingut il·legalment dades fiscals dels catalans, s'escandalitzin també per les revelacions de García-Margallo.

L'endemà que l'exministre d'Afers Exteriors i Defensa letó Artis Pabriks, eurodiputat conservador, carregués contra els mètodes margallians per contrarestar la tasca de Romeva, l'actual cap de la diplomàcia espanyola, Alfonso Dastis, va remarcar que “Catalunya forma part de la Unió Europea com a part d'Espanya” i que “ningú no anima o encoratja cap tipus de secessionisme” dins el club comunitari. El portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, va resoldre que l'Estat està “desesperat perquè ha perdut el relat a nivell internacional. S'ha arrossegat com un llimac per desacreditar-nos”.

LES FRASES

El favor era demanar comprensió per la nostra posició. No hi ha res secret en aquest tema
José M. García-Margallo
EXMINISTRE D'AFERS ESTRANGERS
[Margallo] dóna per bones les informacions que ens arriben sobre intents de xantatge a governs i parlaments
Albert Royo
SECRETARI GENERAL DEL DIPLOCAT