POLÍTICA
BARCELONA - 25 maig 2017 2.00 h

Romeva denuncia a Dublín el dèficit democràtic de l’Estat

 El conseller d’Exteriors defensa el referèndum al Parlament irlandès, que ha creat un grup de discussió sobre Catalunya

 El president del Sinn Féin, Gerry Adams, reitera el suport al procés

A.B - BARCELONA

Com abans van fer el Parlament de Westminster (del Regne Unit) i les cambres d’Estònia, Suïssa i Finlàndia, ara el Parlament de la República d’Irlanda ha creat un grup de discussió sobre Catalunya. Justament ahir va celebrar la primera sessió, amb una conferència del conseller d’Exteriors, Raül Romeva, que va denunciar “la creixent amenaça a la democràcia i la manca de separació de poders que es viu a l’Estat espanyol”. En una sessió a porta tancada a la cambra, anomenada Houses of the Oireachtas, Romeva va traslladar-los el compromís del govern de celebrar un referèndum sobre la independència i “donar resposta al 80% de la població que demana votar”.

Aquest grup de discussió el formen membres dels principals partits amb representació a l’Assemblea i el Senat irlandesos. Hi són el Fine Gael (el partit majoritari, que ostenta el govern, de tall conservador i democristià), el Fianna Fáil (el principal partit de l’oposició, republicà i de centredreta) i el Sinn Féin, l’històric partit nacionalista irlandès que va guanyar les darreres eleccions a Irlanda del Nord.

Després de la conferència, Romeva es va reunir amb Gerry Adams, president del Sinn Féin, que li va reiterar, de nou, el seu suport al procés català. En declaracions a l’ACN, Adams va subratllar la defensa del dret al referèndum i a l’autodeterminació. “Nosaltres creiem que la gent té dret a decidir el seu futur.” Per això va lamentar la reacció de l’Estat espanyol, del qual va dir que ha “perseguit” la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa només “per haver fet la seva feina”.

En la seva intervenció davant de diputats i senadors dels partits impulsors del grup de discussió català i de parlamentaris independents, el titular d’Exteriors va fer referència a l’oferta de diàleg que l’executiu de Puigdemont va verbalitzar a Madrid, dilluns. “Ens agradaria que fos un referèndum acordat, com el que es va celebrar a Escòcia el 2014, fruit del pacte entre governs”, va subratllar, segons fonts d’Exteriors.

Romeva va referir-se a la demanda de l’Estat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa partidaris del referèndum per haver permès un debat sobre aquesta qüestió a la cambra, cosa que els podria comportar penes d’inhabilitació. I va fer èmfasi en la reforma del Tribunal Constitucional impulsada pel govern del PP perquè pogués suspendre càrrecs públics: “Quan un partit pot alterar mitjançant una llei la funció d’una institució com el TC per dirigir-lo contra polítics catalans, s’obre una porta perquè aquestes armes s’utilitzin demà contra qualsevol altre col·lectiu a l’Estat espanyol, i això posa en risc tot el sistema democràtic.”

El màxim responsable d’Exteriors també va remarcar que els drets democràtics dels catalans “són una qüestió europea”. Aquest grup de discussió vol mantenir els diputats i senadors irlandesos informats del procés català, a més d’enfortir les relacions bilaterals entre els dos països i els seus lligams comercials i promoure la llengua i la cultura catalanes.

LA FRASE

Creiem que la presidenta del Parlament ha estat perseguida només per haver fet la seva feina
Gerry Adams
PRESIDENT DEL SINN FÉIN