POLÍTICA
BARCELONA - 25 maig 2017 2.00 h

Última carta a Mariano Rajoy

 Puigdemont formalitza l’oferta de negociació amb una missiva al president espanyol

 Junts pel Sí vol habilitar mig agost com a període de sessions per guanyar quinze dies de marge parlamentari

E. BELLA / O. A.-ETXEARTE - BARCELONA

Carles Puigdemont va adreçar ahir a Mariano Rajoy l’esperada carta. El president de la Generalitat formalitzava així la petició per negociar els termes i les condicions de la consulta amb La Moncloa després de la conferència de dilluns a Madrid. “Creiem que ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs es puguin seure a la taula a negociar”, hi apuntava Puigdemont.

Fonts de La Moncloa van avançar que el president espanyol li respondrà, tot i que no van concretar quan. Artur Mas va haver d’esperar un mes i mig, el 2013, per rebre la carta de tornada de Rajoy en què l’expresident evitava rebutjar directament la consulta i expressava la seva voluntat de dialogar sense data de caducitat. El govern preveu obrir la via d’organització unilateral del referèndum quan rebi el no formal del president espanyol. Junts pel Sí pretén, a més, habilitar la segona quinzena d’agost perquè el Parlament pugui treballar, eixamplant les possibilitats de gestió del calendari.

Puigdemont no s’hi va referir, finalment, al mig milió de signatures recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum. El president de la Generalitat va optar per fer arribar a Rajoy la moció aprovada durant el darrer ple del Parlament després d’un pacte de Catalunya Sí Que es Pot i JxSí en què “es reitera la voluntat del govern de la Generalitat de celebrar aquest referèndum de manera pactada amb el govern espanyol i d’acord amb els termes que estableix la Comissió de Venècia”. Era un gest evident a l’univers dels comuns d’Ada Colau, amb qui l’executiu arriba de bracet per tancar l’etapa de l’intent d’acord. El president de la Generalitat també emfatitzava indirectament que aquest procés no el farà sol, sinó amb tot el govern. Per això va enviar a Rajoy l’acord aprovat la vigília en què tot el consell executiu va prendre la decisió col·legiada de demanar formalment negociacions sobre els termes i les condicions del referèndum.

En espera de la resposta de Rajoy (que si manté el perfil de la carta precedent amb què va respondre a Mas podria evitar entonar directament un “no”), l’executiu crema etapes. Puigdemont ja suggereix en la missiva que no vol dilatar el temps. Demana a Rajoy, de fet, que voldria començar aquest diàleg “tran aviat com sigui possible.” Des del Parlament, on s’ha d’aprovar la llei de transitorietat jurídica, JxSí feia un altre pas per ampliar el marge de maniobra.

La cambra, hàbil a l’agost

La coalició independentista vol escurar fins a l’últim marge temporal en el tram final fins al referèndum d’autodeterminació i ahir va entrar una esmena a la proposta de modificació del reglament de la cambra per habilitar la segona quinzena d’agost com a període de sessions. El canvi permetria la convocatòria de plens ordinaris, obriria els terminis de presentació d’esmenes i evitaria que s’aturés durant tot un mes la tramitació d’iniciatives parlamentàries. És a dir, el procés guanyaria quinze dies. En concret, l’esmena sobiranista pretén establir un període de sessions del 15 d’agost al 31 de desembre, amb permís de la Mare de Déu d’Agost, que és festiu.

Els diputats tindrien només la primera quinzena d’agost d’esbarjo en un moment de màxima tensió amb l’Estat per l’aproximació inexorable al xoc de trens. De fet, alguns grups ja han rebut la recomanació de no marxar gaire lluny de vacances.

El desembre del 2005 ja es va modificar el reglament per retallar el període de desconnexió estival dels parlamentaris. D’aleshores ençà, el juliol també és hàbil. Actualment, existeixen mecanismes per convocar plens extraordinaris a l’agost, com va passar el 2008 –l’últim precedent– després dels devastadors focs forestals a la Catalunya Central. L’oposició va forçar-ne la convocatòria per abordar les polítiques antiincendis del govern.

D’altra banda, dins d’un paquet d’onze esmenes, JxSí també persegueix que el nou reglament entri en vigor el dia de la seva publicació al Butlletí Oficial del Parlament i que s’escurcin terminis en iniciatives que es tramitin pel procediment d’urgència. En concret, es vol que els tràmits només es puguin prorrogar un cop “i per la meitat del termini inicial”.

Puigdemont retreu al fiscal general la persecució judicial

El màxim responsable de les querelles contra el procés sobiranista va trepitjar ahir a la tarda el Palau de la Generalitat. El president, Carles Puigdemont, va rebre el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, així com el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en una trobada que va servir per traslladar-los el seu malestar profund per la judicialització de la política.

“Creiem que aquesta és una via equivocada. Insistir en la via judicial és, sens dubte, un error, i de la mateixa manera que ho diem en públic també ho compatim quan podem amb el fiscal general de l’Estat”, va explicar el conseller de Justícia, Carles Mundó, que també va assistir a la reunió.

Maza va replicar en una nota de la fiscalia posterior a la trobada que no es va considerar “oportú tractar aquells temes que es troben judicialitzats” i va recordar a Puigdemont i Mundó “l’obligació que incumbeix la fiscalia de complir les funcions que la llei li encomana”. La visita arribava una setmana després que Maza encarregués a Romero de Tejada querellar-se –amb penes que podrien derivar en presó– contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per l’anunci del concurs per comprar urnes.

La trobada, que va durar una hora i quart i va tenir la presència del fiscal de sala en cap de la Unitat de Suport, Francisco Moreno Carrasco, s’emmarcava en la “cortesia institucional”, segons manifesta Maza.