Mínim Rajoy

La Vanguardia en català | 25/07/2015 - 00:00h


Jordi Graupera


Rajoy no fa res, però dimecres la nova llei de Seguretat Nacional va aprovar-se al Congrés dels Diputats amb els vots del PP, PSOE i UPyD. Pel que fa a nosaltres, el mínim que se'n pot dir és que la llei és una nova excusa per laminar i sostreure competències a les comunitats autònomes. Dic que és el mínim perquè és el que en va dir el diputat d'Unió Antoni Picó.

Se'n poden dir més coses, com ara que la llei crea la categoria "situación de interés para la seguridad nacional," que inclou la genèrica "defensa d'Espanya" i els seus valors constitucionals, inclosa la seva indissolubilitat. La dotzena de pàgines que despleguen la llei són tan genèriques que de fet es podria dir que qualsevol cosa que interessi al Govern és una situació d'interès i, en fi, aquesta situació d'interès permet a l'Executiu central prendre el control dels Mossos d'Esquadra i, en general, de qualsevol recurs material de la Generalitat.

Rajoy només llegeix el Marca, però ha presentat una reforma de la llei electoral que li permetria obtenir la majoria absoluta de regidors als municipis on només ha guanyat per majoria pelada. El mínim que se'n pot dir és que es tracta d'una cacicada, que és el que n'ha dit Albert Rivera. Amb els mateixos resultats del 24-M, el PP tindria 386 batllies més.

Rajoy és exasperantment inactiu, però el passat 1 de juliol va entrar en vigor la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, i la reforma del Codi Penal (amb el suport del PSOE). El mínim que se'n pot dir ho va dir el conservador Elentir Vigo al seu blog: la combinació entre la reforma del codi i la nova llei deixa competències dels jutges en mans del Govern, atès que han desaparegut les faltes del Codi Penal, i les noves infraccions de la llei de seguretat passen a ser de tipus administratiu. "Està malament i és perillós", va dir Vigo.

Però se'n poden dir més coses i menys tècniques, com les que va dir The New York Times en un editorial: "La nova llei mordassa espanyola retorna inquietantment als dies foscos del règim de Franco. No té lloc en un país democràtic."

Rajoy no es mou ni un mil·límetre per encarar-se amb l'independentisme, però des del 2011 el seu Govern no ha parat de recentralitzar en tots els fronts. El mínim que se'n pot dir ho va dir el govern de la Generalitat en un informe de 100 pàgines on s'hi veu l'ofec econòmic, polític, legislatiu i social al qual ha estat sotmesa la Generalitat i els seus serveis socials.

Però de l'intent de recentralització se'n poden dir coses pitjors, per exemple el que diu l'informe elaborat el 2013 pel propi govern Rajoy, de títol Reforma de las Administraciones Públicas. Són 730 pàgines dedicades a solucionar les "duplicitats administratives" per la via de donar-ne el control absolut al Govern central.

Rajoy no fa res, Rajoy només llegeix el Marca, Rajoy és exasperantment inactiu, Rajoy no es mou ni un mil·límetre. La solució, com sap tothom, és empènye'l a reformar la Constitució. Com si li calgués el més mínim.