OPINIÓ
25 agost 2016 2.00 h

KEEP CALM

Obsessió per la llengua

MIQUEL RIERA / @MRIERAPLA
Si el català hagués sucumbit al genocidi perpetrat
pels pares i els avis dels actuals ciutadans i populars, avui no seríem on som

Ciutadans va néixer fa deu anys amb l'objectiu gens amagat de posar fi a la immersió lingüística i de reduir el català a llengua de segon nivell. El Partit Popular potser no va ser creat amb aquest propòsit concret, però és innegable que el duu a l'ADN. N'hem tingut proves a Catalunya els últims anys i, sobretot, al País Valencià i a les Illes. Una obsessió per la llengua dels dos partits que només es pot qualificar de malaltissa. Tenint en compte, sobretot, la clara inferioritat del català en àmbits com la justícia, l'etiquetatge i el cinema, per no esmentar les limitacions a l'ús oficial de la nostra llengua a les institucions europees, entre moltes altres, per
exemple.

Ciutadans i el PP negocien aquests dies un acord d'investidura d'incerta concreció i una de les primeres coses que s'ha tret de la butxaca el partit d'Albert Rivera és la qüestió del català. Ciutadans vol deixar clar, en l'acord final, que quan hi hagi govern s'obligui la Generalitat a complir les sentències judicials dels últims mesos, conseqüència directa de la retallada del Constitucional a l'Estatut. Això sí, no s'obliden d'un millor finançament i el corredor mediterrani. Quina generositat!

Dèiem abans que no ens hauria de sorprendre l'obsessió de C's i el PP pel català. També hauríem de saber que té un objectiu superior. Saben perfectament que laminar l'oficialitat del català, treure-li importància a l'escola i reduir-lo al mínim en la vida pública significa atacar la base del país, l'essència, allò que ens diferencia i que ens fa poble. De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. La llengua no és el tot, certament, però, si el català hagués sucumbit al genocidi franquista perpetrat pels pares i els avis dels actuals ciutadans i populars, avui no seríem on som. De ben segur. Per defensar i protegir definitivament la llengua catalana és, entre moltes altres coses, pel que molts catalans volem la independència. És a dir, per oblidar-nos definitivament dels malsons que, periòdicament, ens voldrien receptar alguns.