POLÍTICA
GIRONA - 25 setembre 2015 2.00 h

JxSí intenta esgarrapar la CUP per obtenir l'absoluta

 Mas avisa que el vot a la candidatura de Baños “no ajudarà en res” a obtenir el reconeixement europeu de la independència

 Junqueras demana no confiar-se i insta a buscar vots fins a l'últim moment

ODEI A.-ETXEARTE

Junts pel Sí es va llançar ahir a esgarrapar la CUP per primer cop en la campanya electoral. La candidatura independentista de confluència va fer una crida a concentrar el vot per facilitar la interpretació internacional del resultat de les eleccions plebiscitàries. La va verbalitzar Artur Mas, candidat número 4 a Barcelona, en un míting multitudinari al Fontajau de Girona, amb 8.000 persones dins i fora del pavelló, segons l'organització. Van xifrar en un miler els que no hi van poder entrar. La candidatura identifica l'alta mobilització que es percep en els actes electorals i les darreres equivocacions del PP i el govern espanyol com bons indicis per als seus resultats. “Podem tenir la sensació que tot serà més fàcil del que ens pensàvem”, va asseverar Oriol Junqueras, però va advertir que ningú ha de donar la victòria per feta fins que diumenge tanquin els col·legis electorals. En una comparació amb un partit de bàsquet, Raül Romeva hi va afegir que la victòria pot dependre dels últims trenta segons.

Temptacions i afinitats

Segons totes les enquestes, la CUP podria concentrar una part significativa de vells votants d'ERC i, fins i tot, de CDC. A hores d'ara, el creixement de la llista que encapçala Antonio Baños podria impedir que Junts pel Sí obtingui una majoria absoluta per poder governar sense dependre aritmèticament del grup parlamentari que previsiblement aconseguirà l'independentisme anticapitalista. Mas va assenyalar que, tot i que en el recompte les paperetes de la CUP se sumaran al sí a l'estat català, “a Europa no ens servirà per a res i és Europa que ens ha de reconèixer en última instància”. Per això va demanar als que tinguin “temptació” i “afinitat” per la candidatura de Baños que es decantin per Junts pel Sí. “Si no ens reconeixen, tot això quedarà coix”, va sentenciar, i va reclamar un sí “a la llibertat, a la sobirania i a l'estat català, independent i europeu”. “Aquest és l'únic vot que compta, suma més que qualsevol altre”, va rematar tot seguit.

En un auditori entregat i equipat amb estelades casolanes –JxSí no reparteix banderes en els mítings, que estan desproveïts de símbols patriòtics i identitaris, i tampoc s'hi canta Els segadors–, Mas es va mostrar convençut que el govern espanyol ha assumit que no podrà frenar l'independentisme diumenge a les urnes. En comptes d'un poble capcot, segons Mas, se n'han trobat un que “mirarà el futur i aconseguirà la independència”. El també president de la Generalitat va assenyalar, tanmateix, que l'Estat intentarà debilitar el procés a partir de dilluns. “Com menys vots obtingui Junts pel Sí, més dèbil serà Catalunya el 28-S”, va alertar.

“La victòria s'atansa”

Junqueras va assegurar que totes les paperetes faran servei a la candidatura i va fer una crida a no confiar-se: “La victòria s'atansa i nosaltres ens atansem a la victòria. No podem donar res per guanyat. Fins que no tanquin els col·legis encara tenim feina.” El candidat número 5 a Barcelona va ser ovacionat pel debat televisiu cara a cara amb el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. “Dit amb tot el respecte, era el millor dels seus”, va deixar anar. També va destacar que, abans, el mateix Mariano Rajoy va decidir “perdre per golejada” embolicant-se amb l'article 11.2 de la Constitució i el manteniment de la nacionalitat espanyola dels catalans amb la independència, amb l'afegit que el president espanyol va haver d'admetre a Televisió de Girona que l'Estat garantirà el pagament de les pensions. Amb els arguments del no “desfets”, Junqueras va rematar dient que no hi ha “cap excusa” per no obtenir un bon resultat.

El cap de cartell de la candidatura va prometre tolerància zero amb la corrupció: “La impunitat no tindrà lloc al nostre país.” Romeva va defensar un nou estat que basteixi ponts amb el poble espanyol i amb la riba de la Mediterrània que pateix l'horror de la guerra.

LES FRASES

No volem fer por a ningú. [...] No hem d'imposar la raó,
hem de compartir
les nostres raons
Raül Romeva
CAP DE CARTELL DE JUNTS PEL SÍ
Un poble dret, dempeus, disposat a plantar cara. Aquest serà el poble que sortirà de les urnes
Artur Mas
CANDIDAT NÚM. 4 DE JUNTS PEL SÍ
Només queden
els nostres arguments, i aquests dies han
de triomfar. Hem de ser el vent
Oriol Junqueras
CANDIDAT NÚM. 5 DE JUNTS PEL SÍ