L’espiral de la confrontació es tornarà contra Rajoy
  • La pura repressió amb més detencions en els pròxims dies només aconseguirà aprofundir la separació entre Catalunya i Espanya
Actualizado a 24-09-2017 18:36
L’espiral de la confrontació es tornarà contra RajoyEn diagonal (Jordi Canyissà)

Lea este artículo en castellano

La setmana passada aquest article es preguntava fins a quin punt seria fort Mariano Rajoy per resistir les pressions que estava rebent per actuar amb duresa contra el Govern de Catalunya. Doncs bé, ja ho hem vist. El president del Govern espanyol està disposat a aplicar amb duresa totes les armes de què disposa per evitar que el referèndum de l’1-O es pugui celebrar, sense preocupar-se per l’erm que deixarà l’endemà. Els sectors més radicals del moviment independentista ja ho estan celebrant perquè veuen com estan aconseguint tornar a eixamplar el suport a la seva causa després d’un cert estancament. L’entrada de la Guàrdia Civil a la Conselleria d’Economia per detenir alts càrrecs, la intervenció de facto del control de les finances del Govern i la decisió de posar als Mossos d’Esquadra sota el comandament d’un alt càrrec del Ministeri de l’Interior són tres decisions que han causat profund malestar a Catalunya. Fins i tot en ciutadans que poden sentir-se molt lluny de la llei de Transitorietat o d’algunes de les actuacions de Carles Puigdemont per imposar el referèndum de forma unilateral. Les mostres de rebuig que les detencions van suscitar des de llocs tan diversos com les universitats catalanes, la directiva del FC Barcelona o centenars d’entitats convidarien a una reflexió més calmada per part de les autoritats polítiques i judicials abans que prenguin altres decisions encara més contundents aquests propers dies. Aquests són els errors que esperaven els independentistes i que la Moncloa jurava que no cometria mai.

Està dit i escrit des de fa molt de temps que el Govern central té armes per evitar fer el referèndum i ara ja sembla que fins i tot els més optimistes de l’independentisme ja se n’han adonat. Però aquest relatiu èxit governatiu tindrà un cost altíssim en el projecte que justament la Moncloa hauria d’intentar preservar, que no és cap altre que la unitat d’Espanya. Això no va d’un altre “pla Ibarretxe” que es resol amb l’aplicació de la llei i punt. Només cal veure la resposta favorable que el moviment català està trobant en altres racons d’Espanya o el suport editorial que suscita la celebració d’un referèndum en mitjans tan poc sospitosos de secessionistes com “Le Monde”. No sé si el poder de Vladímir Putin i la seva màquina d’influències arriben també a tots els editorials i articles que la premsa internacional està dedicant al tema.

Ja ho vam dir en el seu moment i ho tornem a repetir: el Govern espanyol està perdent la batalla de l’opinió pública internacional. No és que els estrategs del Govern siguin uns reis del màrqueting, però és molt més acceptat el seu relat de voler votar i la protesta pacífica de milers de manifestants, que l’acció repressiva de jutges i policies, encara que la llei els empari per les vulneracions que ha fet el Govern. En aquest sentit, un altre debat que s’haurà de tocar en el futur és l’actuació del Tribunal Constitucional, que està imposant per primera vegada en la seva història multes coercitives. L’Alt Tribunal va néixer per recomanar actuacions com a mediadora de conflictes, va esdevenir en un ens que tenia potestat sancionadora i ara ja actua imposant multes econòmiques directes. La cirereta a l’actuació del poder judicial la posen actuacions puntuals de jutges impedint actes a favor del dret a decidir a Madrid o Saragossa, que només fan que tirar més llenya al foc.

En mitjans governatius espanyols s’especula que si Puigdemont persisteix en la seva actitud de mantenir el referèndum, la repressió augmentarà. Les xarxes socials van carregades de tota mena de rumorologia i especulacions sobre noves detencions. Rajoy ha de valorar el que està en joc. Els independentistes persegueixen allunyar Catalunya d’Espanya i l’estratègia de la confrontació total és bona per als seus objectius. Puigdemont no cedirà fins al final. En canvi, Rajoy hauria d’actuar amb decisions que s’asserenin els ànims, no per tensionarlos més. Si no ho fa així, no hi haurà res a negociar a partir de l’2-0. En aquesta setmana clau que avui comença seria bo que s’imposés el sentit comú i que diumenge cadascú jugui el seu paper: l’Estat a omplir de policies els col·legis electorals perquè ningú pugui votar, i l’independentisme a treure els seus seguidors a la carrer per fer-ho i si no es pot, protestar en pau.

I el dia 2 tocaria parlar. Sembla difícil que sigui entre els actuals mandataris de les dues parts, però no hi ha altra sortida. Es noten a faltar avui els polítics de la transició com un Adolfo Suárez que va saber pilotar aquell procés en un context molt més complex que l’actual. Si Rajoy hagués estat en el lloc de Suárez no sé com s’hauria fet la transició, tenint en compte el seu ritme de decisions. Com es va posar en evidència ahir a Saragossa amb uns incidents inèdits des de fa molts anys en aquest país, el problema ja no està només a Catalunya. Hi ha un problema d’Estat. I Rajoy hauria de canviar el xip. Aquesta setmana pot aprofundir encara més aquesta crisi.