Cap país serà digne si tem les urnes

25/09/2017 01:14

La millor garantia per al referèndum de l’1 d’octubre serà la participació de tothom que creu en la democràcia com a valor suprem, més enllà de cap altre posicionament polític. Per tant, més enllà de les preferències de cadascú sobre el futur de Catalunya, ja sigui com a autonomia espanyola o com a nou Estat d’Europa.

Encara que pugui semblar paradoxal, la persecució de les idees, les actuacions desproporcionades i les amenaces no suspenen les garanties sinó, tot al contrari. En la mesura que generen un rebuig molt majoritari i transversal, les reforcen, puig que la principal garantia de la democràcia ha sigut i serà sempre la participació de la ciutadania de manera lliure i pacífica. El referèndum és ara mateix la millor manera de demostrar al Govern espanyol, als estats d’Europa i a tot el món que Catalunya s’ha compromès de manera ferma i completa amb la defensa de la democràcia.

Volem compartir amb tots aquells que tenen dubtes legítims, que el dret a l’autodeterminació està reconegut en els principis fonamentals dels drets humans, la Carta de les Nacions Unides, i l’Assemblea General de l’ONU, i per això el Parlament de Catalunya ha aprovat una llei emparant el referèndum. A més, ningú pot discutir des de la raó i el sentit comú que el poble de Catalunya no s’hagi guanyat a pols poder-lo celebrar.

Cal tenir present també que des de l’any 2005 organitzar i participar d’un referèndum no reconegut per l’Estat espanyol ha deixat de ser delicte segons el codi penal espanyol. És més, en la mateixa exposició de motius de la modificació del Codi Penal consta que es tracta de conductes que “no tenen suficient entitat com per merèixer la reprovació penal”.

Per tot això demanem a tothom que aquest 1 d’octubre vagi a votar, sigui a favor o en contra de la independència de Catalunya, perquè no ens cansarem de defensar que totes les opcions són igual de vàlides quan es defensen a les urnes i no mitjançant la força. La gran diferència entre els que ens han condemnat i nosaltres és que fem i farem tot el possible perquè els que pensin com ells també puguin votar a Catalunya.

Som un país pacífic, que prefereix la paraula a la imposició, el pacte a la força i la llibertat a l’autoritarisme. Ara hem de demostrar que som un sol poble, unit en la defensa de la nostra democràcia i de les nostres institucions. Només així contribuirem a enfortir la democràcia al conjunt d’Europa i, per descomptat, també al conjunt d’Espanya. Anem a votar, aconseguim una participació massiva i que el món comprengui que som persones lliures que ja no tenen cap por, perquè al segle XXI mai cap país serà digne de ser si tem les urnes en comptes de témer la derrota de la democràcia.