POLÍTICA
BARCELONA - 25 octubre 2016 2.00 h

La CUP acusa el govern d'haver “alentit” el desplegament del procés

 Arrufat diu que les filtracions en relació amb els pressupostos “enterboleixen” l'acord

 Els cupaires insinuen que l'executiu no treballa de manera unitària

EMILI BELLA - BARCELONA

Malestar de la CUP amb el govern. Els anticapitalistes s'han queixat a l'executiu –i ahir ho van fer públicament– pel que consideren un “alentiment” en el desplegament de diversos acords a desenvolupar després del debat de política general; en concret, la convocatòria d'una cimera de forces polítiques i socials pel referèndum i d'un consell d'experts nacional i internacional d'assessorament al govern en aquesta matèria. El dirigent cupaire Quim Arrufat va vestir de “toc d'atenció” el que observa com una manca de celeritat, però a continuació va admetre que “no és greu” i que “encara hi ha temps”.

El portaveu del secretariat nacional de la CUP també va alertar que les filtracions sobre aspectes de la negociació dels pressupostos “dificulten” i “enterboleixen” l'entesa. “Menys soroll”, va reclamar Arrufat.

Fonts del govern van treure ferro a aquests retrets i van recordar que el president, Carles Puigdemont, ja va advertir la CUP que el consell d'experts i la cimera d'actors polítics i socials es convocarien després de pactar els comptes. Per tant, per l'executiu no hi ha aquesta demora. Des del govern emplacen els anticapitalistes a continuar negociant amb discreció i asseguren que el gros del que s'està parlant no s'ha publicat. Tanmateix, Arrufat, al costat de la diputada Anna Gabriel, es va negar a acceptar que el desplegament dels compromisos contrets es postergui fins després de tancar els números i va urgir “les diferents parts del govern” a treballar “de manera coherent i unitària”, donant a entendre que hi ha divisió a l'executiu entre el PDC i Esquerra. “No és exactament cert que les filtracions vagin dirigides només a nosaltres, és altament probable que vagin entre parts del govern a pressionar-se entre ells, per això reclamem coherència, unitat i comunicació interna dins del govern, lleialtat i rigor”, furgava l'exdiputat.

Gabriel va posar com a “exemple del que cal evitar” que la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, descartés en roda de premsa ahir mateix que el seu partit accepti “de cap de les maneres” un augment de la càrrega impositiva de l'IRPF o de successions. La setmana passada es van filtrar detalls de la negociació, com un principi d'acord entre el govern i la CUP per recuperar la gestió pública d'Aigües Ter-Llobregat o que s'ha avançat en l'impost sobre les grans fortunes. D'altra banda, la CUP preveu que la feblesa de la majoria que sustentarà el pròxim govern de Mariano Rajoy farà que “es busqui la unitat en la defensa de la unitat d'Espanya” i que això desemboqui en un “increment de la repressió judicial i policial contra l'independentisme”. En aquest context, Gabriel no veuria cap inconvenient a accelerar el full de ruta.

LES FRASES

Reclamem coherència, unitat i comunicació interna al govern, lleialtat i rigor
Quim Arrufat
PORTAVEU SECRETARIAT CUP
Cal treballar i no intentar que la pressió mediàtica segelli l'acord [sobre els pressupostos]
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP