POLÍTICA
VIC - 25 octubre 2016 2.00 h

Suport polític i popular al regidor de la CUP Joan Coma

 Representants de partits parlamentaris i municipals i d'entitats sobiranistes li fan costat el dia que estava citat a declarar a l'Audiencia Nacional

 Unes 400 persones participen en un acte a Vic

ANNA AGUILAR - VIC

A l'espera que en les pròximes hores o dies la fiscalia de l'Audiencia Nacional espanyola i el jutge Ismael Moreno actuïn arran de la incompareixença del regidor de Capgirem Vic (CUP), Joan Coma, davant aquest tribunal, unes 400 persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça del Pes de Vic –presidida per una gran pancarta on es podia llegir “Mai caminaràs sol”– per donar el suport al regidor i a tots els càrrecs electes que es trobin en la mateixa situació. Coma estava citat per declarar a les deu del matí a Madrid, acusat d'un delicte d'incitació a la sedició per les paraules que va dir en el ple municipal del 9 de desembre del 2015.

Representants de la majoria de grups polítics municipals i parlamentaris, junt amb els de les entitats sobiranistes, i desenes de persones anònimes es van aplegar en un acte convocat pel Moviment 30/03 que va començar amb una crida a la resistència pacífica i a la no violència en cas que els Mossos d'Esquadra fessin acte de presència. Coma va fer la mateixa petició al matí i va demanar al cos policial que no acatés l'ordre de detenció.

Joan Coma va argumentar que havia optat per desobeir d'acord amb la seva pròpia consciència i perquè sabia que tenia el suport popular i l'institucional. “Avui hem exercit un clar acte de sobirania de la ciutat i del país”, va dir. “Al segle XXI no es persegueix la gent, el que calen són urnes; és totalment anacrònic el que fa l'Estat de fer ús de les institucions judicials per tractar un tema polític, el que no farem mai és guanyar la independència als jutjats”, va afegir-hi.

Després d'escoltar el document sonor amb les paraules motiu d'investigació del portaveu de Capgirem Vic, en nom de regidors i exregidors de l'Ajuntament de Vic Jordi Figuerola va manifestar la solidaritat envers Coma. Natàlia Esteve, vicepresidenta de l'ANC, va advertir que “això només és el principi; haurem d'estar disposats a donar suport als polítics”. Jordi Gaseni, vicepresident de l'AMI, va afegir-hi: “Això que li passa a en Joan els pot passar a tots els regidors i alcaldes del nostre país, és una vergonya.” Des d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, va apuntar que “l'Estat espanyol fa molt temps que ha renunciat a defensar els nostres interessos”. I va remarcar: “Han topat contra una societat cívica, pacífica i democràtica; no podran fer res davant d'un poble alegre, unit i combatiu.”

LA FRASE

Això que li passa a en Joan els pot passar a tots els regidors i alcaldes del país; és una vergonya
Jordi Gaseni
VICEPRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA

Sense trencar la normalitat

Ahir al matí, a la mateixa hora que Joan Coma havia de ser a l'Audiencia Nacional espanyola, es va convocar una roda de premsa a la plaça Major de Vic, a la qual van assistir parlamentaris i regidors de diversos grups polítics i els presidents de les entitats sobiranistes. Coma va explicar la seva decisió –“No reconeixem cap tribunal, no volem ser còmplices de la judicialització de la política”– i va animar tothom a continuar amb les seves obligacions durant el dia: “Aquest tribunal no pot trencar la nostra normalitat.” El portaveu de Capgirem Vic va dir que havia enviat una carta a l'Audiencia explicant on seria i què faria dilluns: “No ens amaguem.” A la tarda va assistir a la junta de portaveus i a dues comissions informatives de l'Ajuntament.