OPINIÓ
25 desembre 2017 2.00 h

Cap a un nou govern de la Generalitat

Les eleccions convocades per Mariano Rajoy i pel 155 reiteren que només podrà formar govern, molt probablement, una majoria sobiranista. Diverses incògnites planen sobre les persones que se situaran al capdavant, ja que els respectius caps de llista estan a l’exili o la presó. I no només els caps de llista dels partits que sumen majoria, sinó tota la classe dirigent que avala el procés d’independència està essent investigada.

Amb aquesta anomalia resulta complex aventurar-se a pronosticar què podrà fer el govern de la Generalitat i el programa que hauria de seguir. JxCat i ERC comencen a comprovar quants d’equilibris han de respectar. Però els experts, els periodistes i diverses personalitats del món social, econòmic i cultural recomanaven ahir a les pàgines d’El Punt Avui mirar d’avançar en el resultat del 21-D, formant govern, restituint la institució de la Generalitat, fer-la funcionar de nou amb un mínim de normalitat i, després, mirar d’avançar en el reconeixement de la República. El primer objectiu és gairebé unànime, el segon l’adaptarien més a les circumstàncies, malgrat que esdevé irrenunciable, perquè la majoria independentista al Parlament torna a ser evident.

L’excepcionalitat i la repressió –les nadales cantades ahir per als presos podrien ser considerades rebel·lió en un futur informe judicial– tenen un abast que qualsevol pas cap a la desconnexió amb l’Estat pot implicar afegir més dirigents polítics a la causa comuna que s’instrueix contra l’independentisme. Per això caldrà ser cautelosos i alhora ferms de conviccions en la preparació del govern sorgit del 21-D per evitar empitjorar la situació dels presos i per mantenir la reivindicació pacífica i legítima.