POLÍTICA
BARCELONA - 26 gener 2017 2.00 h

Millo enterra el “diàleg”

 El delegat de l'Estat es mofa de l'acte de Brussel·les i el titlla de “ridícul”

 Retreu al govern que no comprés ambulàncies amb el cost del viatge

 Puigdemont respon que la UE té interès en el procés sobiranista

X. MIRÓ / A. BALLBONA - BARCELONA
El delegat del govern reuneix el cos consular a Barcelona

Amb to càustic, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va carregar ahir contra la conferència del govern català per explicar el referèndum al Parlament Europeu. En declaracions als periodistes abans d'inaugurar-se unes jornades de la patronal Foment del Treball, Millo va fer mofa sobre l'acte de Brussel·les afirmant que “més que el dret a decidir, el que s'està traslladant és el dret a fer el ridícul” i va advertir a l'executiu català que aquesta no és la millor manera d'anar pel món perquè “perjudica el propi govern de la Generalitat i no ajuda gens que les coses vagin bé”, segons recollia Efe.

Per Millo, el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i el conseller Romeva van anar a l'eurocambra a fer “una proclama a favor de la desobediència i de fer el que un vulgui” quan “la totalitat dels països de la UE respecten la legalitat democràtica vigent als seus propis estats”. Millo va afirmar que el 95% dels 750 eurodiputats no van assistir a la conferència, que ell mateix va qualificar de “míting” perquè hi van anar “500 independentistes o gent curiosa que volia escoltar el president”.

Millo va justificar que el popular espanyol i vicepresident del grup popular europeu, Esteban González Pons, hagués demanat als eurodiputats del seu grup que no assistissin a l'acte: “Em sembla absolutament normal: però és en un to de consell d'amic, no és una ordre, per entendre'ns, de la mateixa manera que els senyors Junqueras, Romeva i Puigdemont demanaven a tothom que hi anés.”

La nena morta a Blanes

Durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Millo no va dubtar a vincular la mort de la nena de Blanes amb l'acte de Brussel·les i va assegurar que el viatge de la comitiva del govern a l'eurocambra costa diners que es podrien destinar a altres finalitats: “Puigdemont també podria dedicar-se a visitar els passadissos d'urgències dels hospitals o comprar més ambulàncies medicalitzades per a pediatria. Hi ha coses que podria fer més útils per als catalans que anar a fer mítings a Brussel·les.” A més, va arribar a insinuar que el govern fa xantatge polític amb el referèndum: “Posar un artefacte que pot explotar i amenaçar dient «si no fas el que jo et dic, explotarà», això té un nom i no l'utilitzaré perquè potser em dirien que és massa fort i donaria un titular que no vull donar.”

També va dirigir crítiques directes al vicepresident Junqueras per haver apuntat durant la seva intervenció que Espanya està en risc de fallida quan, recorda Millo, és el país que més creix a Europa, mentre la Generalitat “està subsistint gràcies a l'ajuda financera de l'Estat espanyol”. Pel màxim responsable del govern espanyol a Catalunya, el que va dir Junqueras “no té nom”. “Que vagi a la UE a parlar de l'economia espanyola en aquests termes és ridícul, m'avergonyeix com a català.” A pesar de les dures crítiques, però, va reafirmar que la reunió pendent entre el president del govern espanyol i el de la Generalitat es farà aviat. Al migdia, va dinar amb el cos consular a Barcelona i els va traslladar la posició de “diàleg” de l'executiu de Rajoy.

La sessió de control al govern, en el ple del Parlament, va estar centrada, en bona part, en la conferència a Brussel·les. El portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, va demanar a Millo que es disculpés per les seves paraules, que va titllar de “baixesa moral”. El conseller de Salut, Antoni Comín, va exigir-li que actués amb “responsabilitat i rigor” i que no fes “una utilització política i demagògia” del cas de la nena de Blanes. A l'espera del resultat de l'informe encarregat, no es poden “precipitar conclusions ni pressuposar errors”, va advertir. A més, Comín va recordar que Catalunya és “l'única administració de l'Estat que té dues ambulàncies pediàtriques per a trasllat entre hospitals”. Aquest dispositiu va ser implantat el 2013 i per això, va precisar, tampoc es poden culpar les retallades en aquest cas. Al matí, uns 200 veïns havien protestat davant de l'hospital de Blanes per les retallades, que van denunciar que els havien fet perdre especialitats i haver de desplaçar-se a d'altres centres.

L'efecte de Brussel·les

El president Puigdemont es va defensar dels atacs de l'oposició i dels intents –especialment intensos per part del PP– de ridiculitzar l'acte a Brussel·les, recomanant-li que “no es cregui la seva pròpia propaganda”. Abans, el líder del PP, Xavier García Albiol, que havia qualificat l'acte de “gran mentida” pagada amb els diners de tothom, havia assegurat que el president vivia “en un desert institucional” i que a la conferència no hi havia anat “ningú rellevant”. “Miri qui va venir, els efectes que tindrà; allà l'interès hi és, les preguntes hi són, potser se les haurien hagut de fer vostès i entendrien alguna cosa més en lloc de posar aquesta cara d'astorats”, li va respondre Puigdemont, que també li va dir, en to irònic, que celebrava que reconegués que l'acte no s'havia fet “en cap bar”.

“Ha anat al cor de la Unió Europea, no el rep ningú, és un president absent i tot això afecta la butxaca dels catalans.” És el cubell de crítiques que li va llançar la cap de l'oposició, Inés Arrimadas (C's). Per Puigdemont, amb la conferència el govern va obtenir “el propòsit” de “fer pedagogia”. I en va extreure la conclusió que la UE mostra interès per Catalunya, tant pel seu “dinamisme econòmic, cultural i empresarial” com pel “procés polític de mobilització pacífica”.

La CUP va interpel·lar el vicepresident Junqueras –i no Puigdemont– a l'hora de preguntar per la conferència de Brussel·les. La diputada Anna Gabriel va advertir que “l'objectiu del referèndum pactat” no havia de “distreure” l'independentisme de “l'objectiu central”, que és la “unilateralitat”, com a reacció a una “legalitat intervinguda”. A més, va instar l'executiu a treballar per “incorporar els que no volen que sigui un nou 9-N” (l'espai dels comuns). “El referèndum pactat no és que sigui improbable, és que és impossible. Ve un repte democràtic d'altíssim nivell i convé que vinculem el referèndum al procés constituent, que és el motor real d'altres transformacions”, va subratllar. Davant d'això, el vicepresident Junqueras va afirmar que el govern “no es distraurà” dels seus “compromisos”, ja que “la feina concreta és compatible amb un acte de pedagogia al Parlament Europeu o amb la feina del grup promotor del Pacte Nacional pel Referèndum”. Pel líder d'ERC, la tasca d'aquest grup promotor, presentat dilluns passat, va en la línia “d'obrir més suports”. “Com més demòcrates siguem els que ho defensem, millor”, va reblar.

LES FRASES

Puigdemont podria visitar els passadissos d'urgències o comprar més ambulàncies per a pediatria, coses més útils que no pas fer mítings a Brussel·les
Més que el dret a decidir, van traslladar el dret a fer el ridícul. Van fer una proclama a favor de la desobediència, de fer el que hom vulgui
No hi va assistir cap autoritat europea ni cap persona rellevant. El govern està políticament aïllat
Xavier García Albiol
PRESIDENT DEL PP
Un referèndum pactat és impossible. Cal preparar-se per al conflicte democràtic d'alt nivell que ve
Anna Gabriel
PORTAVEU DE LA CUP
Posar un artefacte que pot explotar i dir ‘si no fas el que jo et dic explotarà' això té un nom
Enric Millo
DELEGAT DEL GOVERN ESPANYOL
Volem explicar-nos, volem complir el dret a saber; apropar la ciutadania a les institucions
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Celebro que reconegui que l'acte no es va fer en cap bar. No es cregui la seva pròpia propaganda; allà l'interès hi és
Catalunya és un subjecte d'interès per Europa, pel seu dinamisme econòmic, cultural i pel seu procés polític de mobilització pacífica
Millo fa demagògia. Catalunya va pel davant de tot l'Estat en ambulàncies pediàtriques
Antoni Comín
CONSELLER DE SALUT
Ha anat al cor de la UE a parlar de desunió, no el rep ningú i s'han gastat 130.000 euros
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DEL GRUP DE CIUTADANS
Hi ha interdependència per temps entre Catalunya i Espanya. Aturi el compte enrere
Miquel Iceta
PRESIDENT DEL GRUP SOCIALISTA
Sàpiguen que tenen el nostre suport en l'acte de pedagogia que el govern va fer a Brussel·les
Joan Josep Nuet
DIPUTAT DE CSQP