POLÍTICA
BARCELONA - 26 gener 2017 2.00 h

MANUEL PUERTO 

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE SÚMATE

“Nosaltres no tenim gent de partits”

 “Montse Sánchez es va presentar per CDC a les municipals de 2015 i els altres vicepresidents, per Esquerra”

EMILI BELLA - BARCELONA

L'economista Manuel Puerto, nascut a Barcelona però resident des que es va jubilar a Tarragona, és fundador de Súmate. El seu pare era d'Extremadura. A l'octubre va plegar de la direcció juntament amb altres companys.

Per què va dimitir?
No estava d'acord amb una política de despatx, d'exhibicions, d'autobombo independentista, i creia que havíem d'estar al carrer i recuperar els orígens del primer any i mig de Súmate.
Per què es presenta ara?
Uns quants coordinadors territorials, de Barcelona, Girona, Tarragona, el Maresme i altres van creure que jo podia ser la persona adient per encapçalar el projecte.
Es podria haver fet una junta de consens, però finalment es va decidir anar a eleccions. Es podrien haver evitat?
Vam estar parlant molt amb la Montse Sánchez. Vam intentar fer una candidatura conjunta, però al final vam posar la línia vermella que a la junta no podia haver-hi persones de partits, no que siguin militants, sinó persones que es presentin a les eleccions per cap partit. Aquesta va ser la línia vermella que Sánchez no va acceptar i per això vam presentar una candidatura alternativa.
A qui es refereix?
A l'actual junta, de quatre vicepresidents, la mateixa Montse Sánchez es va presentar per Convergència a les municipals del 2015 a Sant Just Desvern i els altres tres vicepresidents es van presentar per Esquerra, a les municipals i en altres eleccions. Entre ells hi ha hagut conflictes, però els interessa mantenir aquesta situació. Hi ha persones que creiem que Súmate és una entitat de la societat civil, no un partit ni un conglomerat de partits. En vista del referèndum, no és el moment de conflictes partidistes, sinó que hem d'anar tots a l'una. A la meva candidatura no hi ha cap persona que sigui de cap partit ni mai ho han estat. No tenim gent de partits. No només això, si es guanya el referèndum posarem el nostre càrrec a disposició de l'assemblea. El nostre objectiu només és el referèndum i la república catalana.
S'ha de mullar Súmate en qüestions com ara el transvasament de l'Ebre o les obres d'art de Sixena?
Ser de Súmate no és gens fàcil. No hem de prendre partit, ens hem de mantenir neutres en aquests aspectes. La nostra labor és ser empàtics amb el nostre públic.Els hem de donar la mà perquè facin el trànsit que hem fet nosaltres, des de la indiferència cap a la independència. A mi el que em preocupa és portar els vots dels castellanoparlants cap al referèndum i prefereixo estar callat en aquestes manifestacions, mostrar-me neutral.