POLITICA
BARCELONA - 26 abril 2016 2.00 h

El govern redobla l'acció exterior en ple setge del PP

 Avui l'expresident Mas fa una conferència a París, i Romeva va a Londres i després acompanyarà Puigdemont a Brussel·les i Flandes

 Albiol demana que eliminin Exteriors per “afavorir el diàleg”

ANNA BALLBONA - BARCELONA

Enmig del setge del PP a l'acció exterior del govern de Puigdemont, l'executiu català redobla la seva activitat per tenir visibilitat internacional i explicar al món el procés català. Justament aquesta setmana, el govern protagonitza un gran desplegament a l'exterior, amb visites i contactes significatius a diferents ciutats de la Unió Europea. Segons ha pogut saber aquest diari, hi coincideixen un grapat de viatges que comencen avui mateix, amb les cites que tenen l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i el titular de la conselleria, Raül Romeva. El primer és a París, on imparteix una conferència a la prestigiosa École des Hautes Études Commerciales (HEC), en el que és el seu primer viatge oficial com a expresident. El segon serà, avui i demà, a Londres, on mantindrà una trobada amb mitjans de comunicació anglesos, tindrà contactes institucionals i amb think tanks. També a Londres, el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) prendrà part en la reunió de la xarxa de consellers assessors europeus, que presideix.

A finals de setmana, el president Puigdemont, acompanyat de Romeva, serà a Brussel·les i Flandes, amb la intenció de mantenir diversos contactes institucionals. Altres alts càrrecs de l'acció exterior del govern tenen viatges previstos aquesta setmana. El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Jordi Solé, participarà avui en una jornada sobre processos de secessió a Europa i el cas català, a Odense (Dinamarca), que organitzen la universitat del sud de la capital danesa i el Diplocat.

Hi ha dues cites més, de caràcter regional. La directora general de Relacions Exteriors, l'exeurodiputada socialista Maria Badia, serà dijous i divendres a Bordeus per prendre part en la reunió del comitè executiu del Consorci de Treball dels Pirineus. Aquests mateixos dies, el director general d'Afers Multilaterals i Europeus, Manuel Manonelles, participarà en el The Economist The Mediterranean Leadership Summit, a Malta, organitzat pel diari econòmic i pel govern d'aquest país.

Tot això coincideix amb la reclamació que va fer ahir el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, al vicepresident Oriol Junqueras. Albiol li va demanar que elimini la secretaria d'Exteriors, com a “gest de bona voluntat” per “afavorir el diàleg” amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. Tots dos es reuniran aquest dijous per tractar les demandes que va fer Puigdemont a Rajoy. “És ridícul que ens gastem diners en un ministeri que no existeix”, va remarcar Albiol, sobre les competències d'Exteriors, suspeses pel TC, que té temps per pronunciar-se fins a mitjan juliol. Justament avui Albiol defensarà al Senat una moció del PP contra el referèndum d'autodeterminació.