POLITICA
BARCELONA - 26 abril 2016 2.00 h

L'autoritat fiscal vol més marge per al dèficit català

 Proposa a Hisenda ampliar tres dècimes l'objectiu de dèficit de Catalunya, fins a l'1%

REDACCIÓ - BARCELONA

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va tornar a demanar ahir al Ministeri d'Hisenda una forma més equitativa de distribució del dèficit públic de l'Estat, i ho va fer proposant un repartiment asimètric dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes. Segons l'autoritat fiscal, el nou límit de dèficit d'enguany –que el govern espanyol ha fixat en el 0,7% per a les comunitats autònomes i el 3,6% per al conjunt de l'Estat– no és assumible per a nou territoris, entre els quals hi ha Catalunya i el País Valencià, juntament amb Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, Madrid i Múrcia.

En canvi, l'Airef albira que les altres vuit comunitats podran complir el límit de dèficit públic amb escreix, per la qual cosa proposa reduir el límit de dèficit als territoris que sí que el poden complir –amb un ventall que aniria entre el 0% i el 0,6%– i ampliar-lo a les comunitats amb dèficits més alts. D'aquesta manera, segons la proposta de l'autoritat fiscal, Catalunya passaria de tenir un objectiu de dèficit del 0,7% del PIB (que comportaria un ajust pressupostari de 1.000 milions d'euros) a l'1%, cosa que suposaria fer una retallada de 412 milions als comptes. En el cas del País Valencià, el límit de dèficit seria de l'1,3%, que suposaria un ajust de 212 milions. D'altra banda, territoris amb una desviació menor com és el cas del País Basc passarien a tenir un límit del 0,4%, i les Illes Balears, del 0,6%. Amb tot, però, l'Airef creu que l'objectiu de dèficit del 0,7% fixat per a les comunitats autònomes “no sembla prou ambiciós” per arribar al 3,6% del conjunt de l'Estat, i proposa reduir-lo al 0,6%.

L'autoritat fiscal també preveu que l'ajust pressupostari que haurà de fer l'Estat durant el 2016 ha de ser de 4.000 milions (el doble del que havia anunciat el govern espanyol) i demana que s'adoptin “mesures amb vocació de permanència”. En canvi, sí que veu factible el creixement econòmic previst per l'executiu del PP, que se situa en el 2,7%, creixement que considera “probable i compatible” amb l'objectiu de dèficit fixat. Amb tot, però, demana a l'administració estatal “un esforç per transparentar” els detalls del seu programa per “reforçar la seva credibilitat”.