Ada o l'acció

26/05/15 00:00 BARCELONA - IVAN VILA
.
Quan BComúva celebrar les primàries, només hi havia una llista, la seva, que abans ja havia presentat un pla de xoc
Notícies de ...

“Una senyora molt manaire.” Així definia ahir Xavier Trias la que serà la seva successora, la primera alcaldessa de la història de Barcelona. Si vol dir que té caràcter, segur que no va desencaminat. Ada Colau Ballano, nascuda al Guinardó el 1974, ha donat mostres de sobres que de caràcter no li'n falta. Activista des de molt jove, ha recordat sovint durant la campanya el seu avi Ramon, que diu que li va traslladar la “memòria de la gana”, ensenyant-la a no deixar-se mai res al plat, i també la “memòria de la por”, demanant-li que no es fiqués en política. És obvi que no li va fer cas, i que la vocació li ve de lluny: va ser delegada de classe a l'institut i a la universitat. La carrera de filosofia, tot i la passió per la lectura, no la va acabar. Ja llavors l'activisme va ser més fort en ella que la reflexió. El seu recorregut posterior la confirma com una dona d'acció, més de pràctica que de teoria.

Quan el 2006 es va crear el moviment V de Vivenda, que denunciava la creixent especulació immobiliària, Colau ja estava en primer terme, i es va erigir en portaveu. Va ser des d'aquella trinxera que va participar en la seva primera campanya municipal, a base de boicotejar actes de tots els partits mitjançant la irrupció de Supervivenda, superheroi casolà que denunciava els excessos del mercat i la manca de polítiques d'habitatge. A ella li va tocar disfressar-se el dia que se li havia de rebentar l'acte a ICV , ara enrolada en les files de BComú. En aquella campanya va conèixer Adrià Alemany, avui el seu company i pare del seu fill de quatre anys.

L'activista va trobar feina fent d'activista. Aquell mateix 2007 va entrar a treballar a l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) de Barcelona, ONG finançada amb ajuts de diverses administracions, inclòs l'Ajuntament que ara ella liderarà, i on es va especialitzar en l'àmbit del dret a l'habitatge, el que li va permetre compaginar la feina amb la lluita a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Va ser-ne una de les fundadores i també la portaveu durant cinc anys en els quals la PAH va esdevenir referent ineludible de la resposta social al tsunami de la crisi. Convertida en icona, i en habitual de les tertúlies on no ha deixat d'exhibir caràcter i que l'han acabat de llançar a l'estrellat com a Pablo Iglesias, l'any passat anunciava que deixava el càrrec a la PAH i al cap de pocs mesos emergia com a cara visible de l'embrió de la coalició amb què ha assolit l'alcaldia. Es venia com una més, però era clar que si s'hi posava, era per liderar, com sempre. Quan la nova formació va celebrar les primàries, només hi havia una llista, la seva, que abans ja havia presentat el pla de xoc amb les primeres mesures a aplicar aquest mandat. Colau, que quan parla en públic transmet una treballada combinació de fermesa i fragilitat, sembla tenir molt clars els seus objectius, i com assolir-los. Potser per això s'ha buscat d'escuder un ideòleg que ha estat la revelació de la campanya, el seu número dos, Gerardo Pisarello, capaç d'aportar la teoria que ella, dona d'acció i caràcter, supedita a la pràctica. El va conèixer a l'Observatori DESC, autèntic planter de BComú, i on també va coincidir amb Jaume Asens, número 4 de la candidatura. “Manaire? Sap manar, però no és autoritària”, diu Asens, que remata usant un dels leit-motivs de la campanya dels comuns per definir-la. “Sap manar obeint.” Així diu que governarà la primera alcaldessa de Barcelona. De caràcter, li caldrà tot.

El perfil
Ada Colau
Dona d'acció, l'antiga cara visible de PAH serà la primera alcaldessa de Barcelona
Darrera actualització ( Dimarts, 26 de maig del 2015 00:00 )