Preparats per al 27-S

La Vanguardia en català | 26/05/2015 - 00:00h


M. Dolores García

Directora adjunta


Ni un sol dia ha perdut Artur Mas per començar la campanya del 27-S amb un anunci de la Generalitat hereu d'aquell "Som sis milions" pensat per fer una subliminar crida a l'independentisme: "Preparats. Fem-ho!". Mentre es presentava el lema, creixien les pressions d'Unió i d'un sector de CDC per ajornar les eleccions catalanes.

Aquestes reflexions van tenir un tebi reflex en les reunions per valorar el 24-M. En l'executiva del matí algun conseller es va aventurar a dibuixar un negre diagnòstic del resultat de les municipals. Mas va concloure de seguida el debat i va deixar clar que la seva intenció és mantenir el calendari del 27-S. A la tarda, dos dirigents d'Unió li van expressar els seus dubtes sobre la data i el president es va escapolir amb un comentari ­sobre la complexitat del moment polític.

Ajornar les eleccions catalanes hauria de ser fruit d'un nou pacte amb ERC, però les relacions entre el president i Oriol Junqueras travessen per una crisi profunda. Mas no pensa ressuscitar la seva proposta de llista unitària perquè no vol rebre una altra vegada carbassa, però sí que poden fer-ho l'ANC i Òmnium Cultural. Tot i això, Esquerra només admetria aquesta opció si Mas renuncia a liderar la llista. Un debat que pot tornar a acabar en una tempesta en un got d'aigua.

No és que Mas consideri que el calendari fixat és el més convenient als seus interessos, però també és conscient que el resultat del 24-M no és prou motiu per justificar un canvi d'opinió a hores d'ara. El cost de no convocar per al 27-S seria molt alt, tret que el president trobi un altre motiu de més envergadura que el merament partidista.

Així doncs, Convergència es disposa a dissenyar una campanya electoral d'aquí al 27-S que tindrà dos flancs: la crida al vot útil sobiranista i l'apel·lació a un altre vot útil per impedir que l'esquerra radical s'apoderi de les institucions.

CDC es definirà com a independentista en el seu programa, però el compromís del full de ruta pactat amb ERC per assolir la independència en 18 mesos pot quedar en l'aire. La victòria d'Ada Colau a Barcelona ha canviat moltes coses. Els republicans podrien pactar amb la nova alcaldessa i, en tot cas, la seva preocupació per la fuga de vots cap a opcions com Podem o la CUP els allunyarà inevitablement de Convergència.

Mas va expressar ahir en la reunió de l'executiva de CDC la seva sorpresa pel resultat de Barcelona. L'esperava a l'àrea metropolitana, però no en una ciutat on la classe mitjana ha resistit teòricament millor la crisi. El missatge per al 27-S estarà pensat per alertar a aquestes classes mesures contra el model "veneçolà" de Colau, en vista que la campanya de Xavier Trias ha estat massa tèbia, segons l'anàlisi realitzada a CDC.

Davant els seus companys de partit, el president de la Ge­neralitat va fer un exercici de realisme. Els va assegurar que el 27-S pot guanyar i gover-nar durant dos o tres anys buscant acords amb ERC o fins itot amb el PSC (va deixar forala CUP). I a esperar desprésles generals.