Independència sí o també

26/05/2017 00:16 | Actualizado a 26/05/2017 03:10

Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, va demanar dissabte el suport dels partidaris del no a la independència perquè es pugui celebrar un referèndum. Ho va fer en el primer acte de la precampanya del sí dels republicans. Dilluns, a Madrid, en la conferència que va pronunciar amb el president Puigdemont i el conseller Romeva, va insistir en aquesta idea: “Només ens fa diferents el sentit del vot, però ens uneix la voluntat democràtica de votar”. Es tracta d’una invitació a la democràcia ritual –una consulta que avala una àmplia majoria dels ciutadans de Catalunya–, però el resultat de la qual –un país empatat amb si mateix, segons apunten tots els sondejos– reflectiria el dèficit de democràcia deliberativa que acompanya el procés. Davant l’alternativa de “referèndum sí o sí”, que amb l’ anomenada llei de desconnexió es converteix en la disjuntiva d’“independència sí o també”, es necessita una proposta que sumi, almenys, els dos terços de diputats que exigeix l’Estatut per a la seva reforma. La mateixa majoria que es fixa per al règim electoral que ara es vol aprovar de sotamà.

Els promotors del procés, com va passar en la consulta del 9- N del 2014, juguen al solitari i esperen que la resta de jugadors s’asseguin en una taula amb les cartes marcades. És veritat que l’altra part contractant –el Govern del PP– s’ha escudat en la llei i ha judicialitzat el procés, però aquesta actitud reprovable no concedeix al Govern de Catalunya la llicència d’actuar fent el que li doni la gana. Ni tampoc no li atorga la facultat de legislar per la via d’urgència tot recorrent al filibusterisme parlamentari en la reforma del reglament i negant a la resta de forces polítiques catalanes un debat en temps i forma sobre una legislació que no ha estat inscrita al registre del Parlament i que s’està elaborant sense llums i taquígrafs.

Som davant un déjà-vu. Va passar una cosa semblant el 9- N. A risc d’avorrir-vos, recordaré com es va plantejar aquella consulta. La doble pregunta encadenada que es va proposar qüestionava el principi d’igualtat dels ciutadans: només podien contestar a la segona pregunta –“ Vol que Catalunya sigui un Estat independent?”– els que haguessin respost afirmativament a la primera –“ Vol que Catalunya esdevingui un Estat?”–. Però no només els que votessin no a la primera pregunta no podien fer-ho a la segona, sinó també aquells que no l’entenguessin i optessin per abstenir-se. El no a la primera pregunta significava avalar l’statu quo, però resultava força difícil de poder-hi respondre afirmativament. Què és un Estat no independent? Un estat sòlid, líquid, gasós (Texas, Puerto Rico, Baviera...)? És a dir, aquells que s’abstinguessin perquè no entenien què se’ls preguntava tampoc no podien respondre a la segona pregunta, que sí que entenien (secessió sí o no). “Si al Canadà passés una cosa així, el Govern del Quebec seria acusat de ma­nipular els votants”, va alertar Stéphane Dion, pare de la llei de Claredat.

Ara es proposa un referèndum, però s’amaga al calaix una llei que preveu la secessió unilateral. Nego maiorem.