LA RODA

Ramon Folch

RAMON FOLCH

Socioecòleg. Director general d'ERF.

¿Quin problema català?


DIUMENGE, 26 DE JUNY DEL 2016

El president en funcions del govern espanyol ha manifestat que una aliança del PP amb el PSOE ajudaria a «resoldre» la qüestió independentista catalana i aportaria estabilitat al país. La mirífica unió dels dos partits que han ­sabut perdre clamorosament les amples majories que van tenir a Es­panya és la clau, doncs. En tau­ma­túrgica coalició amb els seus adversaris tradicionals, el president veu possible resoldre el problema.

¿Quin problema? José Ortega y Gasset creia veure-ho clar. Al discurs que va fer el 13 de maig de 1932 a les Corts, a propòsit de la tramitació del primer Estatut de Catalunya, digué: «Este problema catalán y este dolor común a los unos y a los otros es un factor contínuo en la historia de España (...). Lo único serio que podemos intentar es conllevarlo». I es va quedar tan satisfet, convençut d'haver aportat la més agosarada i progressista de les propostes.

Encara avui, aquest modestíssim horitzó orteguià representa el màxim atreviment de l'esquerra espanyola. Pressuposa que som un problema perquè no som com ells i, a tot estirar, se'n fan càrrec i ens perdonen la vida. La dreta prefereix mentir i calumniar, com acabem de veure per enèsima vegada. Concedeix medalles del mèrit policial a la mare de Déu i bescanta maliciosament els seus adversaris, sobretot si són catalans.

En definitiva, jo ho veig al revés que el senyor president en funcions. Per a mi, i per a alguns milions de catalans, el problema no és Catalunya, sinó Espanya, amb la seva dreta i la seva esquerra del segle XIX. No els hem envaït mai, no els hem governat mai, no els hem imposat la nostra llengua, no els hem segrestat la hisenda. Ells sí que ens ho han fet i ho fan. Cada dia. El problema són ells i ja seria hora que comencessin a reconèixer-ho. No cal que ens conlleven: bastaria que ens permetessin de­cidir
.