EN DIAGONAL

L’agenda política té poc a veure amb el món real dels Villarejo

  • El discurs oficial segueix instal·lat en la seva bombolla i en molts casos els ciutadans viuen totalment d’esquena als seus consignes
L’agenda política té poc a veure amb el món real dels Villarejo
 

Barcelona
26/06/2017 07:07

Lea la versión en castellano

Si d’aquí a 50 anys algú volgués fer un estudi sociològic de la societat actual, no entendria moltes de les paradoxes i contradiccions que es donen habitualment. Aquest cronista no aspira a guanyar-se la vida com a antropòleg, però admet que li costa un esforç terrible entendre algunes de les realitats amb què s’enfronta diàriament.

És com si hi hagués dos mons superposats: el que ocupa bona part de l’agenda dels discursos públics i un segon, més real, que queda tapat per l’anterior. Res millor per explicar aquesta paradoxa que el debat sobre el Procés. Portem molts mesos de soroll mediàtic instal·lats en un conflicte molt greu que pot acabar amb inhabilitacions de dirigents del Govern de la Generalitat, suspensió de l’autonomia i mobilitzacions ciutadanes amb finals imprevistos. S’han proferit tota mena d’amenaces entre els dirigents d’un i altre costat. Quatre polítics destacats de l’Executiu català han estat inhabilitats. Fiscals, jutges i funcionaris policials analitzen tot el que diuen i fan els alts càrrecs de la Generalitat per preparar accions penals en contra seva. I aquests preparen el referèndum per desafiar a l’Estat conscients que poden acabar a la presó.

Malgrat la crispació no hi ha signes de divisió als carrers

I malgrat tots aquests ingredients de crispació, el país viu de forma autònoma. A nivell social (i cal felicitar-se), no hi ha signes de divisió als carrers, més enllà d’alguna acció aïllada de grupuscles radicals i el soroll dels “hiperventilats” dels dos costats de les xarxes socials. A nivell econòmic, les empreses van a la seva: Catalunya segueix atraient inversió estrangera al mateix ritme o millor que en anys anteriors, mentre el creixement del PIB a Espanya és el més alt dels països de l’eurozona. I a nivell administratiu, el “sottogoverno” de Madrid i Barcelona segueixen negociant i pactant com si l’1 d’octubre no hagués de passar res. L’estratègia per aconseguir l’Agència Europea del Medicament per Barcelona és la millor prova d’aquesta situació.

La revolució dels somriures es porta bé. Amb calma, ordre i pulcritud. Catalunya viurà un estat de situació excepcional que pot acabar molt malament, però ho farà a partir de finals d’agost. Els catalans se’n podran anar de vacances sense cap mena de problemes i a finals d’agost, després del relax merescut, serà moment d’abordar la llei de desconnexió, la manifestació de la Diada de l’Onze de Setembre i l’estratagema del referèndum de l’1 d’octubre. Mentre s’arriba a aquest punt, seguiran d’una banda les declaracions i els desafiaments, i de l’altra les coincidències en actes institucionals dels responsables de les dues administracions com si no passés res.

La corrupció sembla que no influeix en excés pels votants

Tampoc sembla que una de les grans xacres de la societat espanyola, la corrupció, hagi de passar factura als seus autors. Tot i la magnitud dels escàndols, els resultats electorals que s’han donat (la Comunitat Valenciana, sense anar més lluny, on el PP va tornar a guanyar) o les enquestes del CIS revelen que el comportament del votant no es deixa influir en excés per aquesta mala pràctica. Una cosa és el càstig de l’opinió publicada i altre és el que després acaba succeint realment.

I una cosa que crida especialment l’atenció ha estat el resultat de l’últim baròmetre de l’Ajuntament de Barcelona. En un país amb una taxa d’atur del 18%, amb moltes persones amb greus dificultats econòmiques i amb un gran dèficit per accedir a l’habitatge, que el principal problema per als ciutadans barcelonins sigui el turisme , no deixa de ser un gran contrasentit. Tantes campanyes en contra han fet efecte en la ciutadania i no s’ha fet un esforç didàctic per explicar-ne els avantatges i tampoc s’han sabut gestionar les dificultats que comporta. Suposo que els parisencs que han perdut dos milions de turistes en els últims mesos no pensen igual que els barcelonins.

La creació d’un estat d’opinió, i aquí els mitjans també tenim part de responsabilitat, porta a construir una veritat determinada que és assumida per tothom com real, però certament té molt de virtual. Escoltar ahir a la nit a l’ex comissari José Manuel Villarejo a Salvados relatant com es mouen les clavegueres de l’Estat si que suposa un bany de realitat.