POLÍTICA
BARCELONA - 26 juliol 2017 2.00 h

El govern cobreix els funcionaris

 Evitarà que ells hagin de signar els certificats per acreditar que no es gasta res en l’1-O, i els ofereix defensa jurídica

 Junqueras recorda que el FLA no té res a veure amb l’1-O, i durà les noves condicions al Suprem i al TC

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

El govern no posarà els seus funcionaris en la diana judicial, per molt que l’Estat l’amenaci si no ho fa de tallar l’aixeta del FLA. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va deixar clar ahir que seran els tretze membres de l’executiu els que certificaran tota la informació per fiscalitzar la despesa de la Generalitat que –per mirar d’evitar que destini res als preparatius del referèndum– reclama ara setmanalment la comissió delegada del govern espanyol per a afers econòmics. Per tant, ni passarà a l’Estat els certificats amb la signatura de ningú de rang inferior ni li farà arribar la llista dels màxims responsables (funcionaris i treballadors laborals) de 183 organismes del sector públic que també exigia en la mateixa ordre ministerial, publicada dissabte al BOE.

El vicepresident, a més, va anunciar que es presentarà un doble recurs contenciós administratiu, davant del Tribunal Suprem i del Constitucional, contra les noves condicions imposades per al FLA, per esgotar les vies internes i com a pas previ imprescindible per poder acudir als tribunals internacionals “quan es decideixi fer-ho”.

“No facilitarem la llista”, desafiava, entretant, Junqueras, que feia notar que, entre els òrgans que es vol fiscalitzar perquè no contribueixin a l’1-O, n’hi ha de tan surrealistes com el Banc de Sang i Teixits, l’Institut Català d’Oncologia i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. A més, recordava que tota la informació reclamada ja és “pública i està publicada al web, i el govern espanyol ja en té coneixement”.

A més de la llista d’organismes, amb els noms dels responsables, l’ordre ministerial exigeix que remetin un certificat individual amb la informació requerida els interventors de totes les conselleries i entitats, amb el suport alhora dels certificats dels màxims responsables dels òrgans gestors del seu àmbit; els responsables economicofinancers de les entitats en què no hi hagi interventors; el director general de Pressupostos, i el director general de Política Financera. Junqueras, en canvi, anunciava que la informació de cada departament s’enviarà, però la certificarà exclusivament el conseller respectiu, que la passarà a Vicepresidència perquè la centralitzi i, al seu torn, la trameti al govern espanyol a través de la intervenció general del govern.

Fons de contingència

El vicepresident, que va evitar confirmar algunes informacions periodístiques que especulen amb el fet que el govern ja disposa de les urnes per celebrar l’1-O, va insistir en tot moment que “el referèndum no té res a veure amb el FLA” i que interrompre aquest flux “no tindrà cap efecte” sobre l’1-O. Ben al contrari: va recordar en tot cas que, quan el govern espanyol especula amb la possibilitat de tallar-lo, s’està amenaçant a si mateix –ja que la majoria dels diners es destinen tot just a retornar venciments anteriors del mateix FLA– i als proveïdors de serveis socials, educatius i sanitaris, que són els que cobren les factures a través del fons. Per això Junqueras reclamava la “màxima responsabilitat” al govern espanyol per no adoptar “decisions arbitràries”, tot i que, per si de cas, deixava clar el compromís de la Generalitat amb els proveïdors i instava l’Estat a tornar les factures al govern –les del juliol ja les té– si no les vol pagar, perquè la Generalitat ha creat un fons de contingència de tresoreria per assumir-les en “els propers mesos” si cal –ho deia en una piulada el secretari d’Economia, Pere Aragonès–, amb el qual de fet ja va avançar el pagament de les factures del primer trimestre, en què l’Estat es va endarrerir.

Protecció jurídica

En paral·lel, per blindar l’acció dels seus membres, dels alts càrrecs i sobretot dels empleats públics de la Generalitat, el govern va aprovar ahir un acord per garantir el seu dret a defensa, segons el qual a partir d’ara poden encarregar la representació jurídica a advocats externs, sempre que un comitè acrediti abans que s’ha actuat en defensa de l’interès general de la Generalitat. En aquests casos, la contractació dels lletrats la farà el departament al qual presti servei l’afectat. “El govern no deixarà sols els empleats públics davant una querella arbitrària”, defensava el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que recordava que el procediment ja funciona en l’administració de l’Estat i d’altres comunitats. Això sí, per ara no hi ha previsió del cost que pot suposar.

El govern espanyol no hauria d’intentar utilitzar l’instrument del FLA, que perjudica sobretot proveïdors de serveis socials
És evident que el govern no farà el referèndum amb les factures del FLA
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN

POLÍTICA
BARCELONA - 26 juliol 2017 2.00 h

Hisenda avisa que castigarà l’executiu si no passa la llista

 El ministeri diu que podria emetre sanció administrativa

 El govern troba vulnerat el seu dret a autoorganitzar-se

Ò. PALAU - BARCELONA

Fonts del Ministeri d’Hisenda van advertir ahir que el govern està “obligat” a entregar la llista dels funcionaris responsables del control de les finances de cada organisme de la Generalitat, i que no fer-ho “vulnera els acords” de l’ordre dictada divendres pel Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Territorials, a instàncies de la comissió delegada per a afers econòmics. I això podria significar sanció administrativa, postil·laven a l’ACN.

Segons l’ordre, la llista l’hauria de trametre avui mateix la intervenció general de la Generalitat, i fonts consultades ahir del departament no descarten que ho acabi fent, però limitant-se simplement a enumerar el nom dels consellers de cada àrea. En aquest sentit, justificaven que no es pot envair la competència exclusiva que té la Generalitat d’organitzar internament la seva administració com li plagui. Tot plegat, fa pensar que la tensió es podria transmetre a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera prevista demà, on les comunitats han de presentar el pla econòmic i financer per complir el dèficit i poder rebre el FLA.

De fet, segons la mateixa ordre del BOE, en cas d’incompliment, el Ministeri d’Hisenda ho ha de notificar a la comissió delegada perquè aquesta “adopti les mesures procedents que impedeixin l’execució” de les partides del pressupost, entre les quals hi ha “la possible suspensió del finançament corresponent”. Això, sense perjudici de transmetre la informació a les autoritats competents per si cal exigir responsabilitat “administrativa, comptable i/o penal”. S’entén com a incompliment el dels terminis, el de la correcció del contingut de la informació o dades requerides, o que no es compleixi la manera d’enviar la informació.

“Comprovant” els 6.150 euros

El ministeri està “analitzant” la resposta de la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, al requeriment sobre el presumpte desviament de 6.150 euros del pressupost català, que divendres va provocar l’adopció de les noves condicions per poder rebre el FLA. En una carta enviada dilluns, Vidal explica que la partida està relacionada amb el contracte de manteniment d’un sistema de gestió informàtica, que no té res a veure amb l’1-O. Fonts citades ahir per Europa Press diuen que Hisenda ho està comprovant.