Topada entre Duran i Mònica Terribas pel temps que dedica Catalunya Ràdio a parlar d'independència

El líder d'Unió retreu a la periodista que al seu programa "quasi cap dia" s'evita el debat sobiranista

ARA Barcelona | Actualitzada el 25/11/2014 11:39


L'entrevista d'aquest dimarts al matí de la periodista Mònica Terribas a Josep Antoni Duran i Lleida a Catalunya Ràdio ha arrencat amb una topada arran de l'atenció que l'emissora dedica al debat sobre la independència. Després que Terribas li preguntés a què es refereix quan diu que "més enllà de la independència també hi ha vida", el líder d'Unió ha posat de relleu que la fundació del seu partit, aquest passat cap de setmana, va organitzar unes jornades de reflexió en què es van abordar molts temes que no tenen res a veure amb el debat sobiranista.

Durant entrevistat per Terribas / CATALUNYA RÀDIO

La seva afirmació ha vingut acompanyada d'un dard dirigit a la presentadora d''El matí de Catalunya Ràdio'. "Durant un dia i mig hem estat capaços de no parlar gens ni mica d'independència, cosa que vostès no aconsegueixen pràcticament quasi cap dia", li ha etzibat. "Perdoni?", ha respost Terribas, sobtada pel retret. "Jo crec que a les tertúlies i a les entrevistes es parla molt i molt i molt d'independència", ha reblat Duran. La periodista ha replicat que minuts després tenia prevista una entrevista amb l'escriptor i economista Christian Felber i, el dia abans, havia dedicat part del seu programa a parlar de la situació de precarietat al districte barceloní de Nou Barris.

[Escolta l'àudio] [Escolta l'entrevista sencera]

"No li segueixo el dia a dia", ha admès Duran, que s'ha ofert irònicament a fixar-se "a partir d'ara" en els continguts del programa i anar publicant tuits "per saber quantes vegades es parla d'independència a Catalunya Ràdio".

NOU FULL DE RUTA

Duran: "Com que hem necessitat el seu suport, no hem estat prou crítics amb ERC"

El líder d'Unió etziba a Mònica Terribas, a 'El matí de Catalunya Ràdio': "Hem estat capaços de no parlar en gairebé tot un dia sobre independència, cosa que vostès quasi mai aconsegueixen"

ARA Barcelona | Actualitzada el 25/11/2014 08:43

Durant entrevistat per Terribas / CATALUNYA RÀDIO

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimarts a 'El matí de Catalunya Ràdio' que la seva plataforma Construïm "no és cap projecte polític al marge d'Unió, és una plataforma de debat entre Unió i la societat civil". Preguntat sobre la seva afirmació que "més enllà de la independència també hi ha vida", el líder democristià ha subratllat respecte les seves jornades del cap de setmana: "Hem estat capaços de no parlar gairebé tot un dia sobre independència, cosa que vostès quasi mai aconsegueixen".

Una sentència que ha incomodat l'entrevistadora, Mònica Terribas, que li ha recordat que, per exemple, aquest mateix dimarts entrevistarà l'economista austríac Christian Felber. "No la segueixo al dia a dia, si vol ja li faré un seguiment per Twitter", ha insistit Duran en una entrevista que en tot moment ha estat tensa.

Quant a les polítiques econòmiques, el líder d'Unió ha afirmat que l'austeritat pot funcionar si el que es fa és "gastar diners amb intel·ligència". "Hem estat poc crítics amb el tripartit perquè hem fet l'onada a ERC", ha etzibat, i encara ha insistit: "Com que hem necessitat el suport d'ERC, no hem estat prou crítics amb ERC". Ho ha dit en referència a la seva participació als governs junt al PSC i ICV-EUiA, tot i que ha afegit que ho ha afirmat com a dirigent dels democristians, no de CiU.

Preguntat per la possible candidatura unitària, Duran ha evitat valorar-la abans d'escoltar la conferència d'Artur Mas. "Pot funcionar una llista amb personalitats? No ho sé, sobretot cal saber quins objectius pot tenir el Govern", ha apuntat, i tampoc ha entrat a considerar si coincidiria en una llista amb ERC. En tot cas, s'ha mostrat partidari "de la continuïtat del Govern", ja que "el país necessita estabilitat".

Pel que fa a una possible independència de Catalunya, el líder democristià ha matisat algunes paraules expressades en l'entrevista a 8TV de dilluns. Així, ha apuntat que llavors va assegurar que només hi ha hagut independències a través de guerres o amb pactes, tot i que descarta que ara hi pugui haver una guerra i, per tant, "no hi haurà Catalunya independent si no hi ha pacte amb l'Estat". "Pel que sé, pel que he llegit", ha començat Duran, la independència no tindria "viabilitat internacional", i ha insistit que el president d'ERC, Oriol Junqueras, "en els seus viatges no han tingut prou contactes sobre el que significa la independència" i "no coneix quina és la voluntat política dels principals actors europeus sobre la construcció europea". Així, assegura que els presidents d'Alemanya, França i Itàlia la rebutgen.

Malgrat tot, el líder d'Unió s'ha mostrat reticent a una reforma constitucional que "pot diluir les demandes catalanes" i ha afirmat que aquestes no es resolen tampoc amb un nou finançament. "El poble ha de poder parlar", ha reclamat i, malgrat que ha defensat que ell no és "anti independentista", ha evitat fer una proposta concreta d'articulació territorial. "Depèn del que jo digui, demà rebré garrotades", ha asseverat i, ha demanat "que facin els altres propostes", en referència al govern espanyol. Sigui com sigui, ha insistit en reclamar la consulta i ha carregat contra la querella del fiscal general de l'Estat contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

Finalment, Duran ha asseverat que no vol presentar-se a les eleccions per separat de CDC, tot i que "una altra cosa és que CDC ho plantegi". Si Unió anés en solitari, però, dubta que obtingués un resultat tan pobre com el que apuntava l'enquesta d''El Periódico', que no li atorgava ni un escó.

NOU FULL DE RUTA

Junqueras replica a Duran: "Si creu que ha de tenir una actitud més crítica, farà bé de tenir-la"

El líder d'ERC es mostra "convençut" a RAC1 que una Catalunya independent no sortiria de l'euro i assegura que "el primer interessat" que això no passi "serà Espanya"

ARA Barcelona | Actualitzada el 25/11/2014 10:08

Oriol Junqueras, en una entrevista recent a RAC1

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha replicat aquest dimarts des d' 'El món a RAC1' les crítiques que li ha llançat el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, des de Catalunya Ràdio, on ha afirmat que els dirigents democristians han estat "poc crítics amb el tripartit" perquè han fet "l'onada a ERC", i ha lamentat no haver carregat més contra ERC. Tot i això, el líder dels republicans no s'ha fet mala sang i ha animat "tothom a explicar el que cregui de la millor manera possible". "Si Duran creu que ha de tenir una actitud més crítica, farà bé de tenir-la. Animo tothom a explicar el que cregui rellevant", ha afegit. Així mateix, ha afirmat que estaria "encantat de compartir una estona i un cafè amb Duran i Lleida i l'exprimer ministre italià Enrico Letta" (amic del líder democristià i assistent a les jornades de Construïm del cap de setmana).

En tot cas, Junqueras ha replicat a Duran que està "convençut" que una Catalunya independent no sortiria de l'euro. "No hi ha cap raó per sortir-ne. El primer interessat que Catalunya en formi part serà Espanya", ha insistit. Així mateix, s'ha mostrat "sempre disposat a fer un referèndum amb garanties democràtiques" si l'Estat s'obre a pactar-lo, malgrat que també ha aventurat "que això no passarà", i ha recordat que "l'Estat sempre incompleix els seus compromisos".