Rajoy prioritza fer complir la llei a aplicar la política

El president espanyol replica que és “profundament antidemocràtic” que arran del 9-N se li reclami que ignori les normes

Rebutja que CiU l'acusi “sense proves” de manar el fiscal general

26/11/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
El portaveu de CiU, Josep Lluís Cleries, i el conjunt del grup ahir al Senat en el moment d'exhibir el cartell sobre el 9-NFoto: EFE.
Notícies de ...

La política no pot ser l'alternativa a l'aplicació de la llei, “aquesta és una expressió profundament antidemocràtica”. Mariano Rajoy replicava així a Artur Mas arran dels retrets que se li han llançat pel fet que la seva única resposta al 9-N hagi estat instigar una ofensiva als tribunals amb l'impuls de la querella contra el president català, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en lloc de prioritzar el diàleg amb la Generalitat.

El portaveu de CiU a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, va aprofitar la seva interpel·lació al cap de l'executiu espanyol per reclamar-li solucions en lloc d'empènyer la fiscalia general de l'Estat perquè formalitzés una “querella política”. El dirigent català va posar en relleu la “contaminació” d'aquest òrgan repassant les declaracions de diversos caps visibles del PP en els dies anteriors a la demanda per la resistència expressada pels fiscals catalans, que en van qüestionar la viabilitat.

Acusar “sense proves”

Aquesta reflexió va provocar una irada resposta de Rajoy, que va reiterar que ell en cap moment no havia donat “instruccions” a la fiscalia. “Va actuar amb independència”, va insistir, i va alertar Cleries que no es poden fer aquest tipus d'acusacions “sense proves, sense dades i no dient la veritat a la gent”.

En aquest punt, el president espanyol va sentenciar que no es pot enviar a la ciutadania el missatge que, per “saldar les diferències”, s'ha d'ignorar la llei. “Això no es pot acceptar perquè suposa anar contra l'abecé de la democràcia. La llei s'ha de complir, ens agradi o no”, va emfasitzar. I va afegir que, a la justícia, li correspon vetllar perquè s'apliqui.

A les vigílies de la seva visita a Barcelona per participar en unes jornades organitzades pel PP, i després que ell mateix anunciés que calia anar més a Catalunya per explicar la seva posició, Rajoy va voler fer un esbós del que serà la seva intervenció repetint la tesi que, si en els últims anys la Generalitat ha pogut pagar les factures i ha pogut fer front al seu deute, és gràcies a l'ajuda de l'Estat, alhora que va tornar a instar Mas a deixar de banda el procés sobiranista, a buscar l'estabilitat i a començar a posar fil a l'agulla per impulsar la recuperació de l'economia i l'activació del mercat laboral.

I, en tot cas, com a única resposta al 9-N, Rajoy va insistir que com a president espanyol ell es deu al conjunt dels catalans, i molt especialment al que des de Madrid s'anomena “majoria silenciosa”, perquè la tesi popular és que el 9-N Mas no va aconseguir arrossegar ni una tercera part dels votants convocats a les urnes. Emparant-se en aquestes xifres, l'inquilí de La Moncloa es mostrava disposat a “escoltar” el que se li pugui dir des de Catalunya, però sempre que no es posi en qüestió “ni la sobirania nacional ni la vigència de la Constitució”.

En canvi, per Cleries tot plegat demostra que el PP “ha digerit malament el 9-N; han tingut molt mal perdre”, ja que l'única sortida que han trobat és refugiar-se “darrere els tribunals i els fiscals”. A causa d'això, va suggerir que no espera res de la seva visita el cap de setmana que ve a Catalunya. “Amb la presentació de la querella ja està tot dit!”

LES FRASES

La política no pot ser l'alternativa a l'aplicació de la llei;
és una afirmació profundament antidemocràtica
Jo no vaig donar cap instrucció a la fiscalia. I, si no, per què uns han fet una cosa i uns altres, la contrària?
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Vostès es dediquen a impulsar querelles. Volen guanyar als tribunals el que són incapaços de guanyar democràticament
El 9-N els ha passat pel damunt i han demostrat tenir mal perdre, reaccionant tard i malament
Josep Lluís Cleries
PORTAVEU DE CIU AL SENAT

El grup de CiU al Senat s'inculpa pel 9-N

“El nostre grup es vol autoinculpar perquè el 9 de novembre van votar i gràcies a la bona relació del seu govern amb la fiscalia li prego que ho traslladi al fiscal general.” Al final del cara a cara entre Cleries i Rajoy, els senadors d'aquesta formació, asseguts al seu escó, van exhibir cadascun d'ells un cartell per sumar-se a la campanya d'autoinculpacions pel 9-N tal com ho han fet diverses personalitats de diferents àmbits, així com ciutadans anònims després d'haver participat en la consulta. Prèviament, el portaveu català acomiadava la seva intervenció en la sessió de control al govern assenyalant al cap de l'executiu espanyol que cada vegada més “ens sentim allunyats, per no dir pràcticament expulsats, d'un estat que penalitza la llibertat d'expressió”. Cleries, doncs, va encoratjar Rajoy a seguir el seu camí. “Nosaltres seguirem pel nostre: el de la democràcia, el de demanar l'opinió als ciutadans”, va afirmar. En tot cas, després de veure les pancartes, Rajoy es va queixar que el representant del grup català l'acusés de no respectar la fiscalia “i fes un espectacle com el que acabava de fer” a la cambra.

Darrera actualització ( Dimecres, 26 de novembre del 2014 02:00 )