CIU i ERC creen un fons social dotat amb 88 milions

Aquesta partida s'inclourà en el pressupost arran del pacte que han formalitzat les dues formacions

També reforcen la hisenda pròpia amb onze milions més i altres estructures d'estat

27/01/15 02:00 BARCELONA - M. BATALLER
Els diputats de CiU, Antoni Fernández Teixidó, Jordi Turull I Roger Muntañola converses amb Pere Aragonès i Lluís Salvadó (ERC) ahir al Parlament Foto: ACN.
Notícies de ...

El pressupost d'enguany tindrà un potent caràcter social i nacional arran de l'acord que ahir van formalitzar CiU i ERC. D'una banda es crearà un nou fons, de 88 milions d'euros, per a polítiques socials, i, de l'altra, es potenciaran les estructures d'estat, com ara la hisenda pròpia, la seguretat social i la sindicatura electoral, tal com va avançar aquest diari .

Els comptes s'aprovaran en el ple del 4 i el 5 de febrer i ahir van superar
la penúltima tramitació parlamentària a la comissió d'economia. Després d'uns dies intensos de negociacions, CiU i ERC van anunciar l'entesa total, que permetrà donar llum verd a un projecte que, abans de la cimera entre Artur Mas, Oriol Junqueras i les principals entitats civils del país, semblava que podia embarrancar. Un dels aspectes més importants que han pactat els nacionalistes i els republicans és l'increment de pressupost per a les àrees socials. Els 88 milions que s'afegiran al projecte es destinaran a augmentar els ajuts a la llei de dependència i al fons de la pobresa energètica, a incrementar la renda mínima d'inserció laboral –que tindrà un màxim històric de 185 milions– i a la construcció i millora de nous centres educatius. A més, per primer vegada, es creen les beques menjador per a les escoles bressol –la partida inicial és de 3 milions.

El nou fons social i la recuperació de la paga extra per als funcionaris, que també serà efectiva aquest any, es nodrirà, bàsicament, de la reducció d'interessos que haurà de pagar la Generalitat al govern espanyol en matèria del fons de liquiditat autonòmica (FLA).

La transició nacional és una altra de les principals potes de la llei pressupostària i també va ser un dels cavalls de batalla d'ERC durant totes les negociacions. Les dues organitzacions han decidit començar a treballar en l'esquelet d'algunes de les estructures d'estat imprescindibles en la Catalunya independent, i per això en els mesos vinents es crearà l'agèn-
cia de protecció social, l'equivalent a la Seguretat Social i la sindicatura electoral, que ha de substituir la junta electoral espanyola. També es reforçarà la partida de la hisenda pròpia amb un increment de 10,8 milions d'euros –el total pel 2015 serà de 54 milions.

En aquest àmbit també es redactarà un informe amb les infraestructures “crítiques” que poden patir algun atac durant el procés –ports i subministrament elèctric o de gas– i, a més, s'elaborarà un inventari dels béns que té el país per quan s'hagin de negociar els actius i els passius amb l'Estat.

L'acord és bo
dins de les enormes limitacions que teníem. És el millor pressupost possible
Jordi Turull
DIPUTAT DE CIU

LES FRASES

Hem mirat que
fos un pressupost de transició nacional i que tingués un marcat caràcter social
Pere Aragonès
DIPUTAT D'ERC

Sense dietes per als alts càrrecs

La setmana passada el ple del Parlament va instar el govern a eliminar les dietes dels alts càrrecs i l'única formació que va votar-hi en contra va ser CiU. Ara el pressupost d'enguany sí que inclou aquesta nova mesura, que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ja havia reclamat en una entrevista a El Punt Avui Televisió . També s'ha acordat un límit salarial per als treballadors públics que només es podrà incrementar en casos concrets. Els alts càrrecs cobraran, com a màxim, el mateix que un conseller.

Darrera actualització ( Dimarts, 27 de gener del 2015 02:00 )