SOCIETAT
BARCELONA - 27 febrer 2016 2.00 h

L'Estat es declara competent per a l'avaluació de primària

 El reial decret del govern de Madrid deixa potestat als pares per escollir la llengua que han d'utilitzar els alumnes en les proves

 Ensenyament presentarà un recurs al Constitucional

V.P - BARCELONA

El govern espanyol va rebutjar ahir un requeriment d'incompetència presentat pel Departament d'Ensenyament contra el reial decret que, en compliment de la llei Wert, regula les proves d'avaluació de final de primària. La Generalitat va presentar el requeriment el 26 de gener com a pas previ a demanar un conflicte d'incompetència davant del Tribunal Constitucional, que és el que pensa fer quan rebi la notificació per escrit, segons van confirmar ahir fonts del departament. Ensenyament considera que el reial decret que regula els exàmens de l'avaluació final de l'educació primària “regula la prova de forma massa detallada, ja que l'Estat s'hauria de limitar a regular-ne les bases i no el seu desenvolupament”.

El requeriment de la Generalitat, que considera que l'Estat regula la prova de manera massa detallada, va ser rebutjat ahir pel Consell de Ministres. La portaveu i vicepresidenta del govern, Soraya Sáez de Santamaría, va assegurar que l'executiu central és absolutament competent per avaluar els alumnes de primària de Catalunya i que en tot cas està actuant dins del marge que li permet la Constitució. Un dels aspectes més polèmics del decret rebutjat per la Generalitat és que permet que els pares, mares o tutors puguin escollir la llengua en què els alumnes han de fer les proves. Ensenyament entén que el decret “contradiu la legislació estatal, ja que en cap cas preveu que es pugui triar la llengua”. I ignora les sentències del TC i, en concret, una del 2010 que estableix que “el dret a l'educació, en el seu aspecte lingüístic, no garanteix el dret de lliure opció dels pares a rebre l'ensenyament exclusivament en una sola de les llengües oficials”. Ensenyament recorda, a més, que l'Estatut estableix que el català s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu.

Per la seva part, Sáez de Santamaría considera que el reial decret no afecta les competències que “sobre llengua cooficial té la Generalitat perquè el model lingüístic implantat a l'ensenyament a Catalunya no es veu afectat”. A més, el govern estatal es compromet a consultar a les comunitats abans de fixar criteris d'avaluació.

La vicepresidenta del govern espanyol va recordar que l'avaluació d'educació primària dóna lloc a un informe amb caràcter informatiu i orientador, diferent del de batxillerat i d'educació secundària.

La llei Wert preveu implantar revàlides a finals d'ESO i batxillerat, però el PP ja ha anunciat que els controls no es començaran a fer fins al 2017.

LA FRASE

El reial decret no afecta les competències que sobre llengua cooficial té la Generalitat
Soraya Sáez Santamaría
PORTAVEU DEL GOVERN CENTRAL

LA DATA

2017
És l'any
que el PP ha fixat per implantar les revàlides a finals de l'ESO i també de batxillerat.