Estiu en solitari

La proximitat del 27-S farà que no hi hagi pactes locals de govern en espera de com quedi el Parlament

La Vanguardia en català | 27/04/2015 - 00:00h


Enric Sierra


Molts alcaldes intenten deslligar les eleccions municipals del mes que ve dels comicis que se celebraran a Catalunya al setembre. Diuen que no té res a veure elegir un alcalde amb elegir els diputats del Parlament i que la gent ha de diferenciar una cosa de l'altra perquè la política local mira de resoldre problemes més propers i quotidians que els temes que es debaten a l'hemicicle català. És encomiable l'esforç d'aquests alcaldes per distanciar-se de les estratègies que curiosament tenen els seus mateixos partits a escala general. Però ho tenen difícil. Vulguin o no, les eleccions del 24-M transcendeixen l'àmbit local perquè la majoria de les formacions polítiques han volgut convertir-les en una primera volta de la cita transcendental per al procés sobiranista del 27-S. Ho sap prou bé el mateix alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va afirmar que no li convenia el sentit general que estava prenent la campanya municipal i, hores més tard, el mateix president Mas deixava clara la vinculació de les dues eleccions.

De tota manera, també és cert que els votants tindran molt en compte la persona que volen a l'alcaldia i, segurament, pesarà més el perfil del candidat que les sigles a què pertanyi. Però, en cas de dubte, el futur del procés a Catalunya acabarà decantant el vot cap a uns partits o cap a uns altres.

L'estreta relació entre les dues eleccions també condicionarà la política de pactes a l'hora de formar els governs als ajuntaments. La proximitat de la campanya electoral del setembre obligarà els partits a mullar-se tan poc com sigui possible en l'àmbit local i a donar poques pistes de la futura configuració d'aliances postelectorals al Parlament perquè podria tenir efectes negatius en les seves expectatives i, de passada, defraudar alguns dels seus votants. Aquest fenomen es donarà especialment a les ciutats més significatives, de manera que és fàcil deduir que els pactes de govern als municipis trigaran a concretar-se i esperaran a veure quin panorama queda després de les eleccions del setembre.

Per aquesta raó, serà més que probable que els consistoris es constitueixin al juny a precari. És a dir, que s'elegiran els alcaldes en segona votació a partir de les llistes més votades i se'ls deixarà governar en minoria fins que s'aclareixi la nova correlació de forces a Catalunya. Per a alguns, com el mateix alcalde Trias, aquesta situació és coneguda perquè ha estat governant Barcelona així els últims quatre anys. Per a d'altres, serà una novetat amb què hauran de conviure uns mesos. Malgrat aquesta precarietat política, els que es trobin en aquesta circumstància han de recordar que la llei atorga als alcaldes un poder executiu que els permet governar en solitari sense excessius problemes. A més a més, aquest escenari es donarà a l'estiu amb la gent de vacances, i per això tindrà poca incidència. Així que paciència.