Homs avisa l'Estat que no frenarà les delegacions

Visita les oficines on hi haurà la seu de Viena, que funcionarà el juliol vinent

27/04/15 02:00 VIENA - REDACCIÓ
Francesc Homs i Adam Casals, delegat a Viena, conversant ahir a la futura seu Foto: ACN.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va aprofitar ahir la seva visita a les instal·lacions de la futura delegació que la Generalitat ha obert a Viena per advertir l'Estat que no podrà aturar les noves oficines catalanes a l'exterior per molt que vulgui, ja que estan “consolidades pel Tribunal Constitucional”. La delegació estarà plenament operativa com a màxim al juliol. El delegat, Adam Casals, està ultimant els últims detalls per posar-la en marxa. “El que fem s'ajusta plenament a la legalitat. Les delegacions les podem obrir, les obrim i les estem obrint perquè tenim el marc legal per fer-ho”, va insistir Homs.

El conseller va destacar que, després de quatre o cinc anys d'administrar una situació d'ajustos pressupostaris, la Generalitat comença una època en què es faran “salts endavant” per situar Catalunya al món, una època, va assegurar, que “vindrà determinada pel que el poble català decideixi en els pròxims temps”.

Ara bé, el conseller va constatar també que hi ha “tota mena d'obstacles i d'impediments” que posa el govern espanyol, des de la demanda davant del contenciós administratiu contra la decisió d'obrir delegacions a Roma i Viena fins al recurs presentat davant del Constitucional contra la llei d'acció exterior, i que ha comportat la seva suspensió.

Però els arguments de la Generalitat continuen essent els mateixos, i Homs en va voler fer èmfasi: tot el que fa el govern de la Generalitat “s'ajusta plenament a la legalitat”, i l'executiu català “no s'aturarà en la determinació de ser present al món”. El titular d'Exteriors català va recordar que la demanda que el govern espanyol ha presentat contra les noves delegacions no incorpora cap mesura cautelar de suspensió, i va concloure que l'executiu de Mariano Rajoy “voldria impedir una cosa que està consolidada pel Tribunal Constitucional”, perquè, de delegacions, ja en tenia la Generalitat, i el que està fent ara és exactament el que ha fet per les altres delegacions inaugurades ja fa anys.

“El govern espanyol sap que això ara no ho pot aturar, perquè és una realitat molt consolidada des del punt de vista formal, des del punt de vista jurídic”, va remarcar.

Darrera actualització ( Dilluns, 27 d'abril del 2015 02:00 )