Mas defensa que va actuar bé i es desmarca d'Oriol Pujol

“El que hem fet és correcte”, sosté el president, que es desvincula de “l'ús particular” que en pugui haver fet l'exdirigent de CDC

Esquerra força la seva compareixença a la comissió de frau fiscal

27/01/15 02:00 BARCELONA - A. SERRANO
La comissió d'investigació sobre el frau va aprovar ahir la compareixença d'Artur Mas Foto: ACN.

Defensa de la seva actuació i de la del govern, i desvinculació d'Oriol Pujol. Va ser la resposta del president de la Generalitat, Artur Mas, a l'aparició del seu nom en les converses reproduïdes en el sumari de les ITV en què la fiscalia sosté que l'exsecretari general de CDC va utilitzar les seves “influències polítiques” perquè un empresari amic, Sergi Alsina, accedís al president de la Generalitat a canvi de diners –poc menys de mig milió d'euros– que hauria cobrat a través de la seva esposa, Anna Vidal. L'empresa d'Alsina assessorava algunes empreses immerses en processos de deslocalització, com ara Sharp, Yamaha i Sony.

“El que hem fet és correcte en qualsevol dels casos que es mencionin”, va garantir Mas en el decurs del dinar col·loqui Moment Zero, organitzat per l'entitat Moment Zero, El Punt Avui i el Born Centre Cultural. Mas va defensar que, com a president de la Generalitat, té l'obligació de reunir-se amb empresaris i més davant de casos de deslocalitzacions. “Una altra cosa és si després això s'utilitza en l'àmbit particular”, hi va afegir el president de la Generalitat, que va diferenciar entre “la responsabilitat pública i la privada” i es va desmarcar, sense esmentar-lo pel nom en cap moment, de les possibles irregularitats en què pugui haver incorregut Pujol. “Amb els centenars de contactes que puc arribar a tenir durant l'any, no sé si algú en farà un ús privat”, va insistir. Mas va recordar que el cas de les ITV és als tribunals, que són els que hauran de decidir sobre la innocència o culpabilitat de l'exdirigent de CDC.

Mas feia aquestes declaracions el mateix dia que Esquerra anunciava que forçava la seva compareixença a la comissió parlamentària de frau fiscal, una compareixença que havia vetat quatre cops consecutius amb anterioritat quan l'havien demanat altres forces. Després que transcendissin els detalls de les converses entre Pujol i Alsina contingudes en el sumari del cas de les ITV, els republicans van canviar de parer i consideren que “el govern ha de donar explicacions de la seva activitat en matèria de deslocalitzacions industrials, i molt singularment en els casos esmentats”, va apuntar el portaveu adjunt del grup parlamentari d'ERC, Oriol Amorós. Esquerra volia que Mas comparegués voluntàriament a la comissió d'afers institucionals però veu com a mal menor que ho faci a la de frau fiscal.

La compareixença es va aprovar ahir a la tarda quan Esquerra va sumar els seus vots als del PSC, el PP, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP. La federació, que es va abstenir, es va mostrar indignada amb la petició dels republicans. Fonts de Convergència lamentaven que, malgrat l'acord entre Mas i Junqueras, hagin forçat la presència del president a la cambra catalana. I també veien motivació política en l'aparició, ara, del sumari del cas de les ITV. Des de la federació, consideren que s'ha obert la campanya per desgastar CiU.

LES FRASES

El que hem fet [el govern] és correcte en qualsevol dels casos que s'esmentin. Una altra cosa és si això s'usa en l'àmbit particular, jo no ho sé
Hi ha una línia clara entre responsabilitat pública i privada o particular, és una línia molt nítida
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Darrera actualització ( Dimarts, 27 de gener del 2015 02:00 )