POLÍTICA
BARCELONA - 27 maig 2017 2.00 h

Domènech alerta que el no de Rajoy legitima un referèndum

 Un vicepresident de l’eurocambra demana diàleg entre Barcelona i Madrid per a “una solució política” que permeti l’exercici del dret a decidir

 Els comuns debatran al juliol la seva posició sobre el plebiscit

EMILI BELLA - BARCELONA

El no de Mariano Rajoy com una casa de pagès a l’última oferta de referèndum pactat de Carles Puigdemont i la “resposta repressiva del PP” davant del procés sobiranista legitimen “desafiaments democràtics” –eufemisme de referèndum no acordat–, segons va afirmar ahir el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. El líder dels comuns va puntualitzar, però, que cal “fer-ho bé” i acumular cada vegada més forces a Catalunya i a escala internacional, com ara la que Domènech lluïa ahir a Barcelona: el vicepresident del Parlament Europeu i cap de la delegació de Syriza, Dimitrios Papadimoulis.

El cap de files d’En Comú Podem va advertir, pressionat per la posició pública de la direcció de Podem Catalunya, encapçalada per Albano Dante Fachin, a favor d’un referèndum unilateral “entès com a acte de mobilització popular”, que Catalunya en Comú “serà en qualsevol mobilització democràtica”, tot i que no va voler anar més enllà sobre com afrontaran el referèndum, entre altres motius perquè la formació encara no ho ha debatut. Ho farà a principis de juliol.

Que els comuns estiguin a favor d’un referèndum no vol dir que estiguin a favor del referèndum del govern. Per poder prendre partit reclamen al president que faci pública la seva proposta. “No sabem si incorpora els suports internacionals, ni si interpel·larà el conjunt dels ciutadans de Catalunya, ni tampoc quin serà el paper d’elements clau com ara els Mossos i els treballadors públics”, va argumentar Domènech.

En qualsevol cas, Catalunya en Comú no vol ser ostatge dels tempos que marca el govern per a la celebració de la votació. “S’ha de fer en termes de país, però no en termes d’aterratges de fulls de ruta del govern”, va advertir el sabadellenc.

D’altra banda, Papadimoulis, que recentment ha signat el manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, va fer una crida al diàleg entre els governs català i espanyol “per trobar una solució política” per organitzar un referèndum en els termes de la Comissió de Venècia. El dirigent grec va formar part de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, un dels actors que pot demanar un dictamen a la comissió sobre el referèndum. A més, Papadimoulis va traslladar a Domènech l’interès del primer ministre grec, Alexis Tsipras, en la construcció de Catalunya en Comú.

Al seu costat, el portaveu en assumptes internacionals dels comuns, Ernest Urtasun, va advertir que continuaran buscant suports per a un referèndum que tingui plenes garanties “sigui quin sigui el pròxim escenari”.

Dono suport a un diàleg entre Catalunya i Espanya per trobar una solució política per a un referèndum
Dimitrios Papadimoulis
VICEPRESIDENT DE L’EUROCAMBRA
Davant la resposta repressiva del PP hi ha legitimitat per exercir desafiaments democràtics
Xavier Domènech
LÍDER DE CATALUNYA EN COMÚ