LA RODA

JOSÉ ANTONIO SOROLLA

Periodista

El procés i la llei

@joseasorolla


DILLUNS, 27 DE JULIOL DEL 2015

Des que es va anunciar la candidatura independentista única o unitària per al 27-S -que no és única ni unitària- ha tornat el debat sobre si les actuacions de la Generalitat s'ajusten o no a la llei. Tant el president del Govern com el Rei han recordat que qualsevol actuació política ha d'estar sotmesa a la llei. Felip VI va ser molt explícit: «Respectar la llei és la font de legitimitat i l'exigència ineludible per a una convivència democràtica en pau i llibertat», va dir davant el presidentArtur Mas. I va afegir: «El respecte a la llei mai ha sigut, ni és, ni ha de ser, un simple tràmit, una mera formalitat, una alternativa». L'al·lusió era inequívoca, dirigida a desmuntar les disquisicions entre legalitat i legitimitat i l'ús instrumental de la llei segons convingui, pràctiques en què és un expert Francesc Homs.

Mas va respondre: «Nosaltres mai ens hem saltat la llei». Sembla increïble que el presidentsegueixi dient això quan el seu partit ha firmat un full de ruta en què s'afirma que «el procés de transició democràtica no quedaria en cap cas supeditat a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions d'aquesta declaració», referint-se a la declaració sobiranista que iniciarà el procés en cas de victòria electoral de l'independentisme. ¿És legal aquest inici només amb una majoria d'escons quan això nega la categoria de plebiscit que es reivindica, ja que no s'aplica la màxima d'un home, un vot, perquè els vots no valen el mateix? ¿És legal la declaració unilateral d'independència?

Mas ha defensat sempre que el procés era legal, però totes les actuacions han sigut anul·lades pel Tribunal Constitucional, des de la declaració de sobirania del 2013 fins a la llei de consultes o els preparatius del 9-N. ¿A qui es pretén enganyar? ¿No seria més conseqüent assumir que per aconseguir el que es pretén no hi ha altra sortida que trencar la legalitat
?