El mediador que va arribar del nord

 Author Img DIRECTORA ADJUNTA

27/10/2017 03:02

Les relacions entre la vella Convergència i el centenari PNB sempre han estat tortuoses. Els nacionalistes catalans han mirat històricament amb recel als seus correligionaris bascos, a qui acusaven d’anar massa a la seva, sense atendre cap complicitat a l’hora de negociar amb els governs centrals de torn. De fet, el PNB va tenir més bones relacions amb Unió que amb Convergència. Però Iñigo Urkullu, que precisament és un home que ell mateix es defineix per les seves conviccions humanistes, encara té molt gravats els seus propis patiments quan Juan José Ibarretxe va provar de posar en pràctica el seu pla sobiranista, tot i que el llavors lehendakari no va arribar tan lluny com el president de la Generalitat, ni de bon tros. D’aquell trauma polític, que va acabar amb el PNB a l’oposició, Urkullu considera que va aprendre prou per intentar una mediació entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont que no va pensar mai que seria tan difícil.

En aquests dies vertiginosos han estat nombrosos els mediadors. Uns amb més influència i d’altres més aviat amb bona voluntat. Des del cardenal arquebisbe de Barcelona Juan José Omella fins a dirigents del PSC com Miquel Iceta, José Montilla o Núria Marín, diputats del PDECat, consellers... Ho ha intentat també la societat civil. Per exemple, l’empresari Mariano Puig i l’advocat Emili Cuatrecasas van estar el dimecres 18 al Palau de la Generalitat per veure’s amb Puigdemont i aquesta setmana, amb l’executiu Joaquín Coello, van viatjar a Euskadi per visitar Urkullu. Entre els mediadors que també han treballat en col·laboració amb el lehendakari figura el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. Però, entre totes les gestions, les del PNB han estat potser les més decisives.

De fet, el president del partit, Andoni Ortuzar, ja va començar l’estiu passat a mantenir contactes amb dirigents del PDECat, preocupat per la situació a Catalunya. Ortuzar els explicava als seus col·legues catalans la seva experiència arran del pla Ibarretxe, com aquell episodi va tensar les costures del partit, com van aconseguir evitar l’escissió (el PNB encara recorda amb amargor la d’Eusko Alkartasuna). De fet, els penabistes van aconseguir superar la fase d’ Ibarretxe sense baixes i allà continuen, per exemple, Joseba Egibar, que seria el més proper a un independentista a les seves files.

Urkullu va posar fil a l’agulla com a mediador en el conflicte català fa uns dos mesos amb bastanta dedicació. Per als nacionalistes bascos, la deriva cap a l’incompliment de les lleis a Catalunya constituïa un referent nefast per als seus interessos que podia despertar l’electorat sobiranista, atiat per l’esquerra abertzale. I, a sobre, aquest element desestabilitzador arribava just quan el PNB negociava amb el Govern de Rajoy el seu suport als pressupostos a canvi de substancials avantatges econòmics. Urkullu confiava personalment a ajudar a solucionar un conflicte, tot i que també és cert que tenia motius sobrats per intentar calmar els seus companys catalans. Els contactes entre penabistes i exconvergents han estat nombrosos, però molt discrets, una característica gairebé innata a un partit que reuneix la seva executiva i els seus debats interns són gairebé inescrutables.

El lehendakari va influir decisivament en la segona carta remesa per Puigdemont a Rajoy el passat dia 19 com a resposta als seus requeriments abans d’aplicar l’article 155. En aquella resposta, el president admetia de manera implícita, però bastant comprensible, que no havia declarat la independència al Parlament el dia 10. Tot i això, la carta contenia també l’amenaça de recuperar la DUI i no va donar peu a frenar la intervenció de la Generalitat. Urkullu ha mantingut entrevistes i trucades amb Rajoy i amb Puigdemont els últims mesos, però sobretot s’han intercanviat missatges de mòbil. Uns missatges que el lehendakari ha
fet extensius també a Oriol Junqueras.

Una altra de les intervencions clau d’Urkullu ha servit per aconseguir que a la Moncloa acceptessin que, si Puigdemont anunciava eleccions autonòmiques, encara que s’aprovés l’article 155 al Senat se’n suspendrien els efectes. Però el president volia garanties més sòlides que no hi hauria intervenció de l’autonomia. Amb aquests precedents, no és estrany que el dia d’ahir fos intensíssim també per als nacionalistes
bascos.

A les 10.30 h, al despatx d’un ministre, els diputats del PNB al Congrés li asseguraven que hi hauria eleccions. Però no va anar així. El mòbil del lehendakari va treure fum tot el dia. Urkullu va intentar convèncer Puigdemont que Rajoy ja no podia fer marxa enrere a la maquinària del Senat i que públicament no podia dir res fins que ell no sortís a convocar les eleccions autonòmiques, però li va insistir que, en aquest cas, el president del Govern central frenaria l’aplicació del 155. No va aconseguir convence’l.

Fins i tot va estar informat de la trucada entre els dos caps de gabinet dels presidents, Jorge Moragas per la Moncloa i Josep Rius pel Palau. En un moment de desesperació, el lehendakari va enviar a Rajoy i Puigdemont un mateix missatge en què els preguntava quina necessitat hi havia de tensar la societat i els comminava imperativament a parlar
entre ells.

Urkullu també va estar en contacte amb Pedro Sánchez, que li va garantir que l’esmena del PSOE a la tramitació del 155 incloïa que se suspendria la intervenció de la Generalitat en cas d’eleccions. Era un altre argument per intentar convèncer Puigdemont, que tampoc no va fer efecte.

Els penabistes han quedat molt defraudats amb l’actitud del president. No entenen la inflexibilitat i els sobtats canvis d’opinió que han vist les últimes setmanes i sobretot ahir. I una cosa que no és menys important: després d’aquesta mediació frustrada, el PNB es veu més alliberat per pactar amb Rajoy.