YOSHI OKUNO  PROFESSOR DE LA UNIVERSITAT D'AICHI, AL JAPÓ, ESPECIALISTA EN HISTÒRIA ECONÒMICA DE CATALUNYA DELS SEGLES XVIII I XIX
Pacífics
Yoshi Okuno, a qui va ajudar a aprendre català la lectura diària de l'Avui quan estudiava aquí del 1995 al 1999, creu que al món “no hi ha gaire pobles que puguin organitzar tan bé esdeveniments com els Onzes de setembre o el 9-N”. Per això, creu que el poble català “podria fer una gran feina en el futur, si no hi ha baralles”.

“Al Japó no es parla de l'actitud imperialista del govern central”

El professor de català japonès creu que els partits sobiranistes haurien d'explicar més quin tipus d'estat es vol construir

Assenyala que és important que a fora es difongui que els motius per a la independència no només són econòmics

27/12/14 02:00 BARCELONA - MONTSE FRISACH
El professor japonès Yoshi Okuno, a Barcelona, el passat 11 de setembre participant de la V Foto: CORTESIA YOSHI OKUNO.
Canals relacionats

Y oshi Okuno és especialista en història econòmica de Catalunya als segles XVIII i XIX, a més de 10.000 de quilòmetres de distància, al Japó. A més de donar classes de llengua catalana i d'història, política i economia d'Espanya, a la Universitat Prefectural d'Aichi, Okuno segueix de molt a prop el procés sobiranista i recentment ha vingut a Catalunya per viure en directe la Via Catalana, la V i el 9-N. És autor del llibre 50 capítols per entendre Catalunya, que ha publicat al Japó. L'entrevistem a través del correu electrònic.

Com va començar el seu interès per Catalunya?
Quan vaig entrar al màster, volia estudiar alguna cosa sobre les relacions entre estats i regions. Era l'època de Txernòbil i el govern japonès del PLD (Partit Liberal Democràtic) instal·lava centrals nuclears a les regions agrícoles i pobres. La meva regió n'era una, una terra molt conservadora on la gent esperava els diners que els diputats del PLD portaven. Hi mancava iniciativa i acceptar opinions plurals. Un professor meu, Hiroyuki Ninomiya, especialista en història de França, em va recomanar que em dediqués a Catalunya perquè no era ni Espanya ni França, era molt industrial i tenia llengua, cultura i història pròpies i, a més a més, hi havia molta diversitat. Tot al contrari de la meva regió. I d'ençà d'aleshores, Catalunya em fascina.
Apart de l'interès conegut dels japonesos per Gaudí o per l'art de Dalí o Picasso, ara per ara tenen coneixement de les aspiracions polítiques de Catalunya?
A partir de la V, hi ha més japonesos que saben que a Catalunya hi ha molta gent que vol la independència. Però, per exemple, pels intel·lectuals, tot i que els moviments d'independència del País Basc i Escòcia eren bastant coneguts, el cas català no es coneixia gaire fins feia poc, i és una cosa molt nova. Molts d'ells encara no entenen què hi passa, a Catalunya. En canvi, al Japó, com passa arreu del món, hi ha molts aficionats del Barça entre la gent jove, i alguns d'aquests ja sabien que entre Catalunya i Espanya hi havia algun problema a través del Barça.
Com s'informa, des del Japó, del que passa a Catalunya?
Molt sovint els mitjans de comunicació del Japó expliquen que els catalans volen la independència per motius econòmics. I el que m'irrita molt és que es limitin a dir que és perquè no volen pagar impostos per a les regions pobres. Alguns mitjans ha dit que l'independentisme ha augmentat per influència d'Escòcia. Tret dels programes informatius on he estat entrevistat jo, gairebé cap mitjà no parla de l'actitud autoritària i imperialista del govern espanyol.
Quina opinió li mereix el procés, vist des de tan lluny?
A diferència del cas d'Escòcia i del Regne Unit, entenc que en el cas de Catalunya-Espanya el debat s'ha centrat en si Catalunya té o no té el dret a decidir, és a dir, en si es pot votar o no. Tot i així, m'agradaria que els partits sobiranistes parlessin més de quina mena d'Estat independent volen construir. Serà un estat que accepta l'alta diversitat de cultura com ho fa la Catalunya actual? El castellà serà llengua cooficial? Serà un estat descentralitzat? Serà un estat que es basi en el concepte clàssic d'estat-nació: un estat, una nació, una llengua?, aquell concepte tan antiquat que els encanta moltíssim al senyor Rajoy i al senyor Wert?
Veu el procés com una reacció al tracte que es rep des de l'Estat espanyol, com una reivindicació identitària, per motius econòmics, o per tot plegat?
Per tot plegat. Però penso que el que més fa augmentar l'independentisme és l'actitud inflexible del govern espanyol i estic d'acord amb el que diu Eduardo Reyes, que Espanya és una fàbrica d'independentistes. També no cal oblidar que el tema econòmic és un motiu per resoldre una situació injusta.
Creu que si Catalunya arriba a ser un estat independent serà ben rebut pels organismes internacionals?
Per ser ben rebut, el que han de fer urgentment el govern i els partits sobiranistes és descartar aquella imatge equivocada que els catalans volen la independència egoistament, només per motius econòmics. I difondre fora i a dins de Catalunya el somni del nou país que es vol construir.
Hi ha una certa fascinació mútua entre el Japó i Catalunya?
És cert que hi ha molts japonesos que els agrada molt la cultura catalana, Gaudí, el Barça, els castellers... i diuen que per molts joves catalans el manga ja és una part important de la seva cultura. A més a més, tots dos països són industrials sense tenir recursos naturals.
Darrera actualització ( Dissabte, 27 de desembre del 2014 02:00 )