Catalunya: locomotora d’Espanya?

28/01/2017 00:28

El 23 de gener passat es va presentar el llibre en dos volums i un annex documental La , del qual són autors Manuel Milián i Francesc Cabana amb pròleg de l’actual president de Foment Joaquim Gay de Montellà.

Hi veiem el paper avançat que Catalunya va tenir en relació amb el conjunt d’ Espanya des de finals del segle XVIII, en què va imposar el seu model econòmic a Espanya per impuls del seu empresariat. Catalunya i Barcelona eren la “locomotora d’ Espanya”.

La història presentada recull infinitat de dades sobre la història del Foment, dels seus homes i de les entitats econòmiques que el van precedir, així com de la seva influència sobre els governs d’ Espanya. El Foment va resistir, fins i tot, en l’etapa en què el Sindicat Vertical franquista va voler absorbir-lo i es va salvar incorporant a la seva directiva empresaris barcelonins amb gran ascendència sobre el dictador.

A partir de la transició democràtica, el Foment recuperarà el seu paper de patronal de la mà de Carles Ferrer Salat, que impulsarà al seu torn, des de Barcelona, la creació de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i d’aquí arribarà a la presidència de la Unió d’ Indústries de la CEE ( Unice) i del Comitè Econòmic i Social de la CEE. Catalunya reassumia el paper de locomotora dinamitzadora d’ Espanya.

L’aportació més interessant de la història del Foment és ressaltar la contribució de l’empresariat català a modernitzar Espanya en diversos períodes de la nostra història. L’empresariat català estirava el carro en una Espanya que no tenia la sort de rebre els impulsos que arribaven a Catalunya per la seva frontera amb França i pel seu port.

Els empresaris catalans van innovar en economia, van crear un model d’industrialització i fins i tot van crear la Feria de Abril de Sevilla, i, també, el club de futbol que amb els anys seria el Reial Madrid.

Què li queda avui a Catalunya d’aquell paper del Foment dinamitzant Espanya quan el president Puigdemont ni tan sols no ha anat a la conferència de presidents autonòmics del 17 de gener per provar d’impulsar canvis a Espanya i ha pronunciat una conferència a Brussel·les aquest dimarts passat només per explicar el procés?

Obsessionats com estan alguns per una inabastable independència, s’ha perdut el lideratge dins d’ Espanya i, cosa que encara és més greu, no es disposa del projecte que els homes del Foment van tenir per modernitzar Espanya al segle XIX i van tenir fa 40 anys per ajudar a la transició, per impulsar l’ingrés d’ Espanya a Europa i per ajudar a promoure uns Jocs Olímpics que van posar Barcelona al mapamundi.

Si els nostres polítics no recuperen la sensatesa i la capacitat d’iniciativa d’aquells catalans que van fer de locomotora d’ Espanya, veig malament el futur de l’economia i de la societat catalana, per més que algunes circumstàncies exògenes ens estiguin fent creure, avui, que “anem bé”.