ICV-EUiA aposta pel repartiment d'escons per vegueries a la llei electoral

Els ecosocialistes presenten una esmena a la totalitat a la proposició de llei pactada amb CiU, ERC i la CUP que no inclou la distribució de vots en escons

28/04/15 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Joan Herrera, amb els diputats Jaume Bosch i Marta Ribas, presentant l'esmena a la totalitat Foto: ALEIX MOLDES / ACN.

ICV-EUiA vol forçar que es debati al Parlament el sistema electoral. Aquest capítol no va ser inclòs en la proposició de llei electoral que van pactar CiU, ERC, la CUP i els mateixos ecosocialistes precisament perquè no havien trobat un acord. La fórmula de distribució dels vots en escons és la pedra a la sabata que històricament ha encallat els intents de llei electoral.

Ara ICV-EUiA ha presentat una esmena a la totalitat al text de la ponència de llei electoral que van acordar i que es votarà i iniciarà la seva tramitació al ple del 6 de maig. Aquesta esmena respecta l'articulat de la ponència pel que fa a l'administració electoral, però hi afegeix un capítol sobre el sistema electoral. La seva proposta es basa en el “sistema holandès”, és a dir, un recompte de vots a nivell nacional, però amb set divisions territorials, corresponents a les set vegueries. Suggereixen aquest repartiment d'escons: Barcelona, 68 diputats; comarques centrals, 14; comarques gironines, 17; àmbit de Ponent, 9; alt Pirineu i Aran, 6; Camp de Tarragona, 14; i Terres de l'Ebre, 7. Així, Barcelona i comarques centrals perdrien tres diputats que anirien a parar a les Terres de l'Ebre.

Amb aquest recompte nacional –Catalunya com a circumscripció única–, ICV-EUiA defensa que el sistema seria “proporcional” perquè el vot de qualsevol persona valdria el mateix. El repartiment d'escons en funció de les vegueries garantiria “la necessària sensibilitat territorial que reclama l'Estatut”, va assegurar el diputat ecosocialista Jaume Bosch i ponent de la llei.

Amb aquesta maniobra, ICV-EUiA vol que els partits que critiquen la proposició de llei electoral per no incorporar el sistema electoral –PSC, PP i C's– quedin sense arguments. Al mateix temps, intenta posar pressió a CiU i ERC perquè es posicionin sobre aquesta qüestió controvertida. De fet, en la presentació de la seva esmena, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va fer una interpel·lació directa al PSC, CiU i ERC. “No tenen excuses per votar a favor de la nostra proposta, a no ser que en realitat vulguin que el vot de les persones no valgui el mateix”, va etzibar Herrera.

La formació ecosocialista ja va presentar el seu sistema “holandès” als grups durant la ponència de la llei electoral i no va aconseguir el consens mínim. CiU i ERC hi estan en contra, ja que no volen que el recompte sigui nacional sinó per circumscripcions, com ara. ERC va recordar ahir que tots els grups que havien tancat l'acord de mínims havien pactat també que presentarien esmenes parcials pel sistema electoral un cop iniciada la tramitació de la llei electoral.

LES FRASES

Avui, el PSC, CiU i ERC no tenen excuses per no votar la nostra proposta, a menys que amaguin coses
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
Volem que el
6 de maig es debati
el sistema electoral holandès que
hem presentat
Jaume Bosch
DIPUTAT D'ICV I PONENTDE LA LLEI ELECTORAL
Darrera actualització ( Dimarts, 28 d'abril del 2015 02:00 )