Unió busca una sortida negociada per al 14-J

REUNIONS Espadaler es troba amb la majoria de membres del comitè de govern que han signat el manifest per reclamar una pregunta sobre la independència

Els sectors estan disposats a intentar acostar posicions

28/05/15 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
.

La direcció d'Unió intenta trobar una proposta negociada per a la consulta interna del 14 de juny. El secretari general del partit, Ramon Espadaler, es va reunir ahir a la tarda amb la majoria dels membres del comitè de govern que han signat elmanifest perquè la militància sigui interrogada sobre la independència , segons fonts de la formació. És així com alguns dels integrants del grup promotor del document van presentar formalment a Espadaler la reivindicació que han
subscrit un miler de militants, dotze membres de la direcció i dirigents històrics del partit com ara la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'expresident Joan Rigol. Reivindiquen que la pregunta siguin la següent: “Voleu que Unió es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea?”

Espadaler obria així una roda de converses amb els membres mobilitzats de l'executiva per intentar quadrar una iniciativa de consens. Es va veure amb integrants del sector renovador que encapçala Antoni Castellà i del grup parlamentari de CiU. Segons algunes fonts, les trobades amb els integrants de la direcció es podrien allargar, almenys, fins divendres. Tant la direcció de Josep Antoni Duran i Lleida com els redactors del manifest estan disposats a negociar per consensuar una proposta dins d'uns límits. Els sobiranistes, tanmateix,
exigeixen que es demani inequívocament sobre l'estat català perquè amb l'escrutini del referèndum quedi clar si Unió ha de signar el preacord de full de ruta que han tancat CDC i ERC amb l'ANC i Òmnium i sumar-se a la candidatura d'Artur Mas per al 27-S o emprendre un altre camí en solitari.

El comitè de govern ha d'aprovar dimarts a la tarda la pregunta definitiva per al referèndum intern en una reunió extraordinària. En cas que no hi hagi acord, els 28 membres amb dret a vot de l'executiva hauran de mesurar-se les forces. Les majories estan ajustades i la previsió és que aquests dies se succeeixin converses a múltiples bandes per ampliar els suports, també a la pregunta unívoca sobre la independència, per preparar tots els escenaris possibles.

La direcció de Josep Antoni Duran i Lleida no va amagar el seu malestar per l'aparició del manifest que ha aglutinat diversos sectors del partit. La portaveu dels socialcristians, Montserrat Surroca, va retreure al grup promotor que el debat intern hagi aflorat a la palestra pública. “El que no hem de fer és traslladar-lo a través dels mitjans”, va assenyalar.

Alguns dels signants del document, però, insistien que es van mobilitzar per la proximitat de la data de la consulta i davant del fet que Espadaler no els havia convocat per negociar el contingut de la pregunta. El comitè de govern va acordar sotmetre el futur del partit al criteri de la militància a principi de març. Però no s'havia produït el període de consultes promès. Els signants es van mobilitzar per la inquietud de bases per la indeterminació davant de la imminència del referèndum i la possibilitat que la proposta que formulés Espadaler es remetés a documents congressuals o fos d'una ambigüitat que impedís que siguin els militants els que decideixin si Unió ha de fer el pas o no cap a la independència.

La recollida de signatures es va intensificar durant la campanya electoral. El mateix Duran, coneixedor dels moviments, va advertir de la inoportunitat de la iniciativa en una carta web de fa dues setmanes.

Surroca també va advocar ahir perquè es tanqui una pregunta “clara” i va excusar l'ajornament de les converses per la prioritat de les eleccions municipals. Fonts de la direcció asseguraven, a més, que Espadaler ja els havia fet arribar abans la seva voluntat de reunir-s'hi. “Tota la militància del partit podrà pronunciar-se, i això és el que hem de subratllar”, insistia Surroca. Unió Democràtica s'acosta a l'hora de la veritat després de molts mesos d'equilibris interns i de tensions en ple procés sobiranista.

LES XIFRES

1.000
militants del partit
han signat el document que exigeix una pregunta clara.
12
membres del comitè de govern
l'han subscrit, a banda de Núria de Gispert i de Joan Rigol.
Darrera actualització ( Dijous, 28 de maig del 2015 02:00 )