POLÍTICA
BARCELONA - 28 maig 2016 2.00 h

Crida a manifestar-se contra els recursos del PP al TC

 Entitats, sindicats i partits convoquen una manifestació per recuperar els drets socials suspesos per l'alt tribunal

 “No estem parlant de banderes, sinó del dret a viure dignament”, reivindica Cuixart

EMILI BELLA - BARCELONA

“Quin risc contra la Constitució espanyola té garantir els drets socials?” La pregunta, formulada pel secretari general de la UGT, Camil Ros, resumia ahir la indignació que es vol canalitzar demà pels carrers de Barcelona amb una manifestació en plena precampanya electoral per mostrar el rebuig a les impugnacions del govern espanyol contra lleis catalanes enviades al Tribunal Constitucional (TC).

Amb el lema Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials, democràcia real, els convocants, una quarantena d'organitzacions socials, culturals i sobiranistes, així com sindicats i partits polítics (llevat del PP i Ciutadans), reivindicaran la recuperació dels drets suspesos pels magistrats de l'alt tribunal a partir de recursos interposats per l'executiu de Mariano Rajoy.

Representants de les entitats impulsores van organitzar ahir unaperformance a la plaça dels Àngels de Barcelona per visualitzar la desconstrucció d'un “mur” d'impugnacions, que van esmicolar per sobre d'un mapa del nou país que es vol construir. Segons el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, disset de les suspensions del TC atempten contra els drets socials. “No estem parlant de banderes, sinó del dret a viure dignament”, recordava Cuixart.“No hi ha qüestió nacional més important que la qüestió social”, insistia. El president de l'entitat sobiranista esmentava algunes xifres que dimensionen l'emergència: 1,5 milions de catalans malviuen en situació de pobresa, 800.000 persones pateixen pobresa energètica i un 23% de catalans tenen problemes per pagar els rebuts de l'aigua i la llum.

Camil Ros feia una crida a treballadors i aturats perquè surtin al carrer demà a defensar la legitimitat de la llei d'emergència habitacional aprovada per unanimitat al Parlament i contra la qual el govern del PP en funcions va presentar recurs. “Hem de denunciar el paper del TC, que no ha de fer política com fa. És la política la que ha de resoldre els problemes socials d'aquest país”, reclamava.

Els partits, plegats

Per la seva banda, des de
la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), el seu president, Jordi Giró, demanava lluitar per restablir “els drets perduts”: “Des dels barris treballem per construir el país que volem, aquesta és la Catalunya social que volem.”

En representació dels partits, hi havia la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas; el dirigent d'EUiA, Joan Mena; el jutge Santiago Vidal, i la responsable d'igualtat de CDC, Sílvia Requena –la llei d'igualtat també està impugnada–, que va carregar contra el PP per la judicialització de la política. S'espera que en la marxa participin diversos membres del govern.