La nova partida catalana

  • Puigdemont i Junqueras comencen avui a treballar en la qüestió de confiança
Barcelona 
28/06/2016 02:32

Mentre a Madrid continua la partida del 26- J, a Catalunya s’inicia una altra partida política. El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras comencen avui a treballar en el programa de Govern que es vincularà a la qüestió de confiança a què se sotmetrà després de la Diada. L’objectiu no és només superar el tràngol parlamentari, sinó allunyar tant com sigui possible el fantasma d’unes noves eleccions a Catalunya. Ni a CDC ni a ERC hi ha “temptacions” de forçar uns nous comicis. La pregunta és clara a les files republicanes: “On anem amb 33 diputats? Seria un desastre”.

I Convergència necessita temps. El risc és caure en l’autocomplaença i donar per fet que mantenir els 8 diputats al Congrés és un bon resultat. “I no ho és”. L’evidència és que els convergents van guanyar a les enquestes però han perdut 85.414 vots en sis mesos just quan la percepció de la cúpula era que el superdissabte mantenia el seu electorat en tensió. A més, ERC ha ampliat la seva diferència a 147.455 vots i més de 4 punts percentuals. L’estratègia de campanya va ser un retorn als clàssics de Convergència, però els resultats els deixen lluny del votant jove, i la resposta territorial no ha estat l’esperada.

ERC ha guanyat a Sant Cugat, la ciutat de més població on governen els convergents i on el partit de Junqueras no s’imposava des de la república, però també s’han imposat a Girona, Igualada, Manresa, Vilafranca i Figueres. I així fins a superar els 470 municipis, dos centenars més que Convergència. A l’imparable retrocés a l’àrea metropolitana, ahir s’hi afegia la pèrdua de pes a les províncies de Girona i Lleida, que també cedeixen als republicans.

L’alarma la van llançar el mateix diumenge a la nit tant el president del partit, Artur Mas, com el president Puigdemont. Tots dos tenen clar que s’imposa una reflexió i que el procés congressual en marxa ha de servir per canviar no només les formes i l’estil del partit, sinó també la tendència electoral. Malgrat això, el trànsit cap al conclave –ahir es van fer diferents reunions tècniques abans de l’executiva– s’augura tranquil. Tot i que les dues pròximes setmanes tots estaran pendents dels moviments Mas. L’expresident té previst mantenir-se al capdavant de la nova formació i propiciar un relleu tranquil que permeti a Puigdemont consolidar-se camí de la pròxima cita electoral catalana.

Les reunions filtrades entre el ministre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso serviran per limitar l’ascendència de determinats sectors del partit davant els equilibris propis. Germà Gordó és l’home fort a Barcelona però diumenge a la nit no va ser al Museu Marítim ni va assistir a l’últim míting de la història de les sigles de CDC divendres a Manresa. Ahir si que va anar al comitè executiu per tornar a desmarcar-se de qualsevol contuberni contra Mas.

Al marge del futur lideratge del partit, la idea que corre tant per la seu del carrer Còrsega com al Palau de la Generalitat és que Puigdemont és l’únic valor electoral viable del partit. Els nivells d’acceptació del president són destacats fins i tot entre les files republicanes.

ERC va aconseguir els millors resultats percentuals de la seva història, fins i tot superiors als obtinguts per Junqueras com a candidat el 2012, i va ser el mateix vicepresident del Govern qui va qualificar la collita de vots: “Estem satisfets però no contents, estarem contents quan aconseguim la República”. La lectura dels republicans és que l’independentisme ha consolidat el seu espai, encara que la correlació de forces ara sigui una altra. Malgrat això, més d’un subratlla que CDC, “fins i tot quan perd, perd bé”. Malgrat la sagnia de vots, els convergents mantenen els seus vuit escons, mentre ERC, havent guanyat dos punts, no es mouen dels nou diputats.

Malgrat tot, el resultat de diumenge no tindrà conseqüències sobre el funcionament del Govern. Puigdemont i Junqueras van acordar abans de la campanya electoral que avui mateix posarien fil a l’agulla a preparar la qüestió de confiança a què se sotmetrà el president després de la Diada. Les condicions són clares. Els aparells dels partits no hi interferiran i, en cas de derrota, no hi haurà candidat alternatiu. “Serà una derrota del Govern”. El convenciment tant a CDC com a ERC és que la CUP acabarà donant el seu braç a tòrcer, però també volen garanties. Puigdemont és partidari de lligar la qüestió de confiança a un programa pressupostari, malgrat que tots dos assumeixen la dificultat després del traumàtic cop de porta dels anticapitalistes als comptes del 2016.

Tampoc no hi ha aliats alternatius. No amb l’actual composició parlamentària de Catalunya Sí que es Pot. Tant ERC com el mateix Puigdemont van llançar diumenge crides als comuns perquè se sumin al front independentista, però la resposta de Xavier Domènech va ser carregar contra CDC. Assumida l’amarga victòria, En Comú Podem posa la màquina a treballar per consolidar un nou espai polític a Catalunya.

Durant les pròximes setmanes s’anirà perfilant la proposta amb un model social clar i contraposat al convergent. Els republicans també seran objecte de crítiques, però només com a socis de govern de CDC. No es tracta de trencar tots els ponts. Per si de cas, ERC reafirma el seu compromís amb el Govern i descarta una agenda paral·lela: “No hi ha res a compartir mentre es mantingui la subordinació de la presa de decisions a Catalunya a un govern de Madrid”.