POLÍTICA
MADRID / BARCELONA - 28 juliol 2017 2.00 h

La tramitació exprés, cap al TC

 El Consell d’Estat atén el prec de Rajoy en dotze hores i veu “fonaments jurídics” per recórrer contra el reglament del Parlament

 Addueix que vulnera el dret de participació política en condicions d’igualtat

 El PP i C’s hi presentaran recurs d’empara

D. PORTABELLA / O. PALAU - MADRID / BARCELONA

El Consell d’Estat, l’òrgan consultiu que presideix l’extresorer del PP José Manuel Romay Beccaría, va atendre la sol·licitud del govern de Mariano Rajoy en un termini rècord de dotze hores i va jutjar ahir per unanimitat que hi ha “fonaments jurídics” per recórrer al Tribunal Constitucional contra la reforma del reglament del Parlament que permet la tramitació exprés de lleis com ara la de desconnexió i que va ser aprovada dimecres per la cambra. El dictamen del Consell d’Estat addueix que la modificació que van impulsar Junts pel Sí i la CUP vulnera el dret a la participació política en igualtat de condicions que es preserva en l’article 23.2 de la Constitució i arriba a temps perquè Rajoy, que compareix avui al final de l’últim Consell de Ministres del curs, es pugui presentar davant la premsa amb un recurs d’inconstitucionalitat sota el braç que, en cas que sigui merament admès a tràmit pel TC, com previsiblement succeirà, suposarà la suspensió automàtica del nou reglament parlamentari.

El prec que Rajoy havia fet dimecres a la tarda de tenir un dictamen urgent va ser atès ahir a primera hora del migdia després de la reunió de la comissió permanent, que aplega Romay Beccaría i els vuit consellers fixos, entre ells, el pare de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, exministres socialistes com Fernando Ledesma i María Teresa Fernández de la Vega i l’excap de la Casa del Rei Alberto Aza. “Existeixen fonaments jurídics per interposar recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de l’apartat 2 de l’article 135 del reglament del Parlament de Catalunya aprovat [...] el 26 de juliol del 2017 perquè vulnera el dret de participació política en condicions d’igualtat reconegut en l’article 23.2 de la Constitució”, dicta l’òrgan sobre la tramitació en lectura única. El procés ha revolucionat l’horari del Consell d’Estat fins al punt que per la consulta del 9-N va fer la primera reunió de la seva història en diumenge.

El PP i C’s, també; el PSC, no

En paral·lel, tal com ja havien avançat a principis de setmana, el PP i C’s van anunciar ahir que presentaran un altre recurs al TC, en aquest cas d’empara, contra la reforma del reglament, i ho faran conjuntament, després que ho acordessin les direccions dels dos partits. Així ho va anunciar a la tarda el president popular, Xavier García Albiol, després que al matí el portaveu de C’s, Fernando de Páramo, hagués anunciat el seu. Tots dos veuen vulnerats i “emmordassats” els drets dels diputats de l’oposició, especialment amb l’article 135.2, ja que queden “lligats de peus i mans per tal que no puguin opinar”.

En canvi, el PSC va anunciar en una nota a la tarda que no recorrerà de moment al TC, ja que considera que el text aprovat finalment “limita de manera explícita l’ús del procediment especial de lectura única als projectes o proposicions de llei la naturalesa i simplicitat dels quals ho permeti”. Això consideren que invalida aquesta via per tramitar la llei del referèndum i la de transitorietat, i ja adverteixen que si algú pretén fer-la servir per a això sí que aniran al TC de manera immediata. Els socialistes, a més, es congratulen que ahir s’aprovés la seva esmena, arran de l’abstenció de la CUP, per aconseguir que, abans de debatre i votar qualsevol proposició de llei, s’hagi d’haver publicat. Albiol va instar el PSC a reconsiderar la seva posició i a afegir-se al front, ja que els socialistes “no es poden posar de perfil davant d’una situació excepcional”. “No sé a què està jugant Miquel Iceta”, etzibava.

LES FRASES

La Generalitat ha de facilitar els noms i ho farà; ningú hi ha de veure especial crispació o violència
Cristóbal Montoro
MINISTRE D’HISENDA
[El govern] pretén emmordassar l’oposició amb aquesta salvatjada política
Fernando de Páramo
PORTAVEU DE CIUTADANS